2024. Július 22. hétfő
A meghízott emberek nagyobb eséllyel engednek a kísértéseknek, ugyanakkor tetteikben megfontoltabbak – derül ki a Psychological Science szaklapban publikált tanulmányból.

A kutatást vezető Angelina Sutin, a Florida Állami Egyetem Orvostudományi Karának kutatója így számolt be a vizsgálatról: „Sokat tudunk arról, hogyan járulnak hozzá a személyiségjegyek a testsúlynövekedéshez. Azt viszont nem tudjuk, hogy a jelentős testsúlyváltozások összefüggnek-e alapvető személyiségjegyeink változásaival.” A kutatók a Baltimore Longitudinal Study of Aging (BLSA) és a Baltimore Epidemiologic Catchment Area (ECA) hosszmetszeti kutatásokat elemezték, amelyekben összesen több mint 1900 különféle életkorú és társadalmi-gazdasági státuszú ember vett részt. Az alanyok személyiségjegyeit és testsúlyát két időpontban feljegyezték, egy évtizedes időközönként.

Sutin és munkatársai kimutatták, hogy azok a résztvevők, akiknek testsúlya legalább 10 százalékkal nőtt, az impulzivitás fokozódását mutatták, vagyis nagyobb eséllyel engedtek a kísértéseknek, mint azok, akiknek nem változott a testsúlya. Az adatokból ugyan nem derül ki, hogy a megnövekedett impulzivitás a testsúlynövekedés oka vagy eredménye volt, az azonban egyértelmű, hogy szoros összefüggés áll fenn az ember fiziológiai és pszichológiai állapota között. Az adatokból meglepő módon az is kiderült, hogy a meghízott résztvevők megfontoltabbá is váltak, vagyis nagyobb valószínűséggel gondolták át alaposan a döntéseiket. A megfontoltság felnőttkorban mindenkinél fokozódik, de a növekedés majdnem kétszer nagyobb volt a meghízott alanyok esetében, mint a stabil testsúlyúaknál. A kutatók úgy vélik, hogy a megfontoltság valószínűleg a gyakori negatív visszajelzések következtében alakul ki. Ha valaki ma enged a kísértésnek, holnap nehezebben tud ellenállni a vágyakozásnak. A meghízott személyekben tehát személyiségük változása következtében még tovább nőhet a további hízás kockázata.


Forrás: Medipress
2013. 05. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés