2024. Május 23. csütörtök
Mi az az ultrahang? -  Hogyan készítsük fel a gyermeket a hasi ultrahang vizsgálatra? -  Hogyan zajlik a hasi ultrahang vizsgálat?
A hasfájás, a székrekedés, a puffadás meglehetősen gyakori panaszok gyerekeknél, és a hányás sem ritka jelenség. Azonban, ha a tünetek nem múlnak el, esetleg kiújulnak, vagy mások is társulnak hozzájuk, mindenképpen fontos utánajárni, mi okozhatja azokat. Ebben a diagnosztizálási folyamatban nyújthat nagy segítséget a hasi ultrahang, amellyel kapcsolatban dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont csecsemő- és gyermek radiológusa ad hasznos tanácsokat a szülőknek.

Mi az az ultrahang?

Az ultrahang vizsgálat teljesen fájdalom- és kockázatmentes képalkotó eljárás, amely pontos információt ad, és korlátlanul ismételhető. A hasi ultrahang vizsgálat során elsősorban a hasüregi és kismedencei szöveti szerkezetű szerveket, valamint a folyadékkal telt üreges szerveket vizsgálják. Segítségével megállapítható az egyes szervek mérete, szerkezete, tüneteket okozó vagy éppen tünetmentes betegségei (pl. gyulladások, kövek, daganatok, áttétek, stb.). Ezzel a módszerrel kimutathatóak a hasüregben vagy a mellkasban lévő kóros (vérzéses eredetű vagy gyulladásos) folyadékok jelenléte is. Gyermekkori hasfájás, hányás, székrekedés? Hasi ultrahang kicsiknek
- A gyerekeknek úgy érdemes elmagyarázni, milyen vizsgálaton fognak részt venni, hogy egy kis simogató gép segítségével képet tudunk megnézni a hasukról. Azt látjuk, ami belül van és jó eséllyel meg tudjuk majd mondani, miért fájhat a hasuk, vagy miért van székrekedésük. Azt mindig érdemes hangsúlyozni, hogy ez a vizsgálat egyáltalán nem fáj, olyan, mintha egy zselés anyagon csúszkálna a kis gép a hasukon – foglalja össze Kövi doktornő.

Hogyan készítsük fel a gyermeket a hasi ultrahang vizsgálatra?

A hasi ultrahang előtt amennyiben lehetséges, ne egyen a gyermek. Folyadékot viszont fogyasszon, mert a már nem pelenkás gyermeknél a teli hólyag elengedhetetlen feltétele a vizsgálatnak. A csecsemőkre nem vonatkoznak ezek a javaslatok., az ő etetésük a megszokott módon történhet, a vizsgálat alkalmazkodik ehhez. Ez akkor is érvényes, ha csupán egyetlen szerv állapotára kell koncentrálni a vizsgálatnak, hiszen a képalkotás csak akkor lehet teljes, ha nem csak a problematikusnak vélt szervet, de minden hasi szervet feltérképeznek. Ugyanígy fontos a megfelelő vízfogyasztás, ugyanis a húgyhólyag csak telt állapotban vizsgálható. Ez a folyadék azonban csak víz, tea vagy szénsavmentes ásványvíz lehet.
- Az éhezéses kitétel miatt érdemes minél korábbra időzíteni a hasi ultrahang vizsgálatot. Ha egy gyermek olyan gyógyszert szed, ami vízzel bevehető, azt nyugodtan beveheti, de ha a gyógyszere mellé enni is kell, akkor ezzel kapcsolatban még gondosabban kell időzíteni a vizsgálatot – hangsúlyozza dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont csecsemő- és gyermek radiológusa.

Hogyan zajlik a hasi ultrahang vizsgálat?

A gyerekeknek már otthon érdemes elmagyarázni, hogy le kell majd feküdniük egy ágyra, és a hasukról fel kell húzni, vagy le kell venniük a ruhát. Kicsiknél ezt nyilván a szülő teszi meg. A doktor néni egy csúszós és kicsit hideg zselével bekeni a hasukat, és a kis gépet ráteszi a bőrükre és ott úgy mozgatja, hogy meg tudja nézni, mi van bent. Nagyobb gyerekektől azt is kérheti, hogy forduljanak valamelyik oldalukra vagy egy kicsit tartsák bent, majd fújják ki a levegőt, kisebbeknél nyilván a szülő közreműködése szükséges. A szülőknek fontos tudniuk, hogy ez egy teljesen biztonságos, sugárterheléstől mentes diagnosztikai képalkotó eljárás, ami a születés után már átfogó és valós idejű képet tud adni a belső szervek állapotáról. Az azonnali eredményekről már a radiológus is beszámol a vizsgálat után, de az esetleges kezelésekről mindig a kezelőorvos hoz döntést.
Forrás: Ultrahangközpont
2024. 03. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés