A memóriagondokkal küszködő idősek állapota javulhat a halolajnak köszönhetően – állítják a szakértők. Az egészséges, enyhe memóriazavarral élők, akiknek úgynevezett epizodikus memóriájuk van, jobb emlékezőképességről tettek tanúbizonyságot féléves kezelés után. Az eredmények alapján a DHA annak a leghasznosabb, akinél már jelentkezett memóriazavar, elsősorban mentális vagy fizikai stressz hatására. A szakértők úgy vélik, hogy a dokozahexánsavban gazdag étrend-kiegészítők, illetve természetes táplálékforrások lassíthatják vagy megelőzhetik a leépülést, mivel ez az anyag csökkent mértékben van jelen az Alzheimer-kórosok szervezetében. A különböző tanulmányok azonban ellentmondanak egymásnak e téren: némelyek szerint nem figyelhető meg pozitív hatás demencia esetén.
A DHA olyan omega-3 zsírsav, amelyről feltételezik, hogy elősegíti az idegsejtek egymás közötti kommunikációját. Leggazdagabb forrásai az olajos halak, úgymint a hering, a makréla vagy a szardínia. Az emberi test nem tudja előállítani. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint hetente legalább két adagot érdemes ezekből fogyasztani, most pedig kanadai és amerikai kutatók elemezték újra néhány korábbi értekezés adatait. A Prostaglandins Leukotrienes and Essential Fatty Acids című szaklapban megjelent tanulmány összesen 485 fős, egészséges idősekből álló mintával dolgozott, akik 24 hétnyi halolaj-kapszula szedés után „jelentős javulást” mutattak a memóriateszteken.