Az omega-3 zsírsavak a már ismert szív- és érrendszeri, illetve idegrendszeri előnyök mellett a dohányzásról történő leszokásban is segíthetnek, mivel csillapítják a nikotin iránti sóvárgást – állítják a szakemberek. A kísérletben résztvevők egy hónapon át mindennap omega-3 kapszulát kaptak, aminek eredményeképpen 11 százalékkal visszaesett a dohánytermék-fogyasztásuk. A kutatást vezető Dr. Sharon Rabinovitz Shenkar, az izraeli Haifai Egyetem professzora úgy nyilatkozott, hogy a jelenleg kapható, leszokást segítő gyógyszerek és gyógyhatású készítmények nem elég hatékonyak, ráadásul kellemetlen mellékhatásokat okozhatnak. „Sikerült kimutatnunk, hogy az omega-3 olcsó és könnyen elérhető megoldást nyújt mellékhatások nélkül, s számottevően csökkenti a dohányzás mértékét” – fogalmazott a szakértő. Korábban már bebizonyosodott, hogy a dohányzás csökkenti az esszenciális szírsavak arányát az agyban, főleg az omega-3 típusúakét.
Az omega-3 hiány kárt tesz az idegsejtek szerkezetében, ráadásul gátolja a kommunikációt közöttük. Ennél fogva tompítja az agy örömmel és elégedettség-érzettel kapcsolatos régióinak működését. Mivel ezek fontos szerepet játszanak a jutalomszerzésben és a döntéshozatalban, befolyásolják a függőségi magatartást. Az omega-3 alacsony szintje tehát megnehezíti a leszokást, hiszen nikotin utáni sóvárgáshoz vezet. „A nyomás és a stressz hatására gyújtanak rá az emberek” – magyarázta Dr. Shenkar, aki ezúttal 48 dohányzót vett górcső alá. A résztvevők átlagosan 11 éve cigarettáztak, napi 14 szál elszívásával. Az omega-3 zsírsavat kapó csoport tagjainak 950 milligrammos hatóanyag-tartalmú kapszulát adtak. Az eredmények a Journal of Psychopharmacology című szaklapban jelentek meg.