
Amerikai kutatók az Alzheimer-kór nemzetközi kongresszusán számoltak be az ADNI tanulmányban szerzett tapasztalataikról. Lori Daiello és munkatársai 819 idős ember adatait dolgozták fel, akik egy része az Alzheimer-kór tüneteit mutatta, másik csoportjuknál semmiféle gondolkodásbeli zavar jeleit nem mutatták ki, a harmadik részüknél pedig már voltak bizonyos eltérések.

A vizsgált személyek közül 117 rendszeresen szedett halolaj-táplálékkiegészítőt a megfigyelés három éve alatt. A kutatók a rendszeresen megejtett emlékezetvizsgálatokkal a gondolkodóképességüket, MRI-vel pedig agyuk méretváltozását mérték fel és hasonlították össze a többi résztvevőével.
Daiello előadásában elmondta, hogy a halolajat szedő idős emberek gondolkodásbéli képessége jobban megmaradt, mint a többieké. Ez statisztikailag jelentős azonban csak abban a csoportban volt, amelynek tagjai a kiinduláskor teljesen ép szellemi teljesítménnyel bírtak, és az Alzheimer-kórra jellemző genetikai kockázati tényező, az APOE4 szempontjából negatívnak bizonyultak.
A legfontosabb kedvező változást a halolaj fogyasztása az agy térfogatának alakulása szempontjából okozta: a táplálékkiegészítővel élők agyszövete nem zsugorodott olyan mértékben, mint az ilyen szempontból kezeletlen csoport tagjaié. Daiello professzor hangsúlyozta, hogy ennek alapján az ilyen betegeknek célszerű a halolaj fogyasztásának ajánlása.