2024. Július 24. szerda
Az elhízás részben esztétikai, részben egészségügyi probléma, az általa okozott, vele összefüggésben kialakuló betegségek révén (cukorbetegség, magas koleszterinszint, magasvérnyomás betegség, szívkoszorú-, agyi-, és verőérbetegségek (szívinfarktus, stroke, érelzáródás), mozgásszervi betegségek, alvási apnoe, stb.).

Az alábbiakban Dr. Hegede Gábor cikkét olvashatják, aki kiemelten foglalkozik magánpraxisban a gyomorballon terápiával.

A populációban az elhízottak aránya fokozatosan növekszik, s ha így megy tovább, rövidesen elérheti a lakosság akár 30–35%-át is.

Az elhízás csökkentésére hivatott módszereket fogyókúrának nevezzük. A klasszikus fogyókúrák által, sok szenvedéssel leadott kilókat általában csak rövid ideig sikerül tartani (jo-jo effektus). Ezen fogyókúrák sokszor még az egészségünkre is káros hatásúak, nem beszélve az interneten rendre felbukkanó újabb és újabb csodaszerekről, melyek nem éppen olcsóságukról híresek.

gyomorbalon

A gyomorballon terápia egy új testsúlycsökkentő módszer. Alkalmazható 18 éves kor felett, 27-es, vagy magasabb testtömeg-index (BMI) esetén, ill. jelentős túlsúly esetén és társbetegségek meglétekor is, amikor más diétás módszerek már nem alkalmazhatóak, illetve több sikertelen fogyókúra után.

Endoszkóppal történik a még nem felfújt ballon behelyezése a gyomorba, majd ott folyadékkal, vagy levegővel töltjük fel. Ezáltal csökken a gyomor hasznos térfogata, a páciens egyszerre kevesebb ételt tud fogyasztani, rákényszerül a gyakori kis étkezésekre, és elmarad a fölöslegesen bevitt többlet kalóriák raktározása. A ballon a gyomor egy részét kitölti, abban szabadon tud mozogni.

A ballonterápiát kiegészítendő, annak hatékonyságát jelentősen növeli a fizikai aktivitás, rendszeres testmozgás növelése, egyénre szabott sporttevékenység formájában. A gyomorballonnal élő páciens szinte bármilyen ételt és italt fogyaszthat, de javasolt a dietetikus által előírt étrend betartása. Cél a fogyás, illetve, hogy hosszú távú táplálkozásbeli és életmódbeli változásokat érjen el a páciens.

Az általában 6 hónapos (létezik 12 hónap időtartamú változata is) gyomorballon viselés ideje alatt heti 1-1.5 kg, összesen akár 15-35 kg súlycsökkenés érhető el. A páciensek jelentős része képes elérni a kívánt súlycsökkenést, ha ez mégsem következik be, annak oka, hogy a páciens nem tartja be maradéktalanul az előírásokat.

Az első kilók leadása komoly motiváló erőt jelent. Kb. 5 hónap után a szervezet hozzászokik a ballonhoz, így a fogyás üteme lelassul, megállhat. Az agyat maximum hat hónapig lehet „becsapni”, és elhitetni, hogy nem éhes, mert tele van a gyomor. 5-6 hónap ezzel együtt elegendő egy egészségtudatosabb táplálkozás elsajátításához.

A ballonterápiát megelőzően egy rövid kivizsgáláson kell átesni, kizárandóak bizonyos betegségek, kórállapotok, amik esetlegesen a ballon behelyezését ellenjavallják. A kivizsgálás része egy általános orvosi vizsgálat, laborvizsgálat, EKG, hasi ultrahang vizsgálat, előzetes gyomortükrözés, illetve szükség szerint további vizsgálatok, pl. kardiológiai, pulmonológiai, altató orvosi konzultáció.

A gyomorballon maga egy speciális, mechanikai, kémiai irritációnak (gyomorsav, emésztőenzimek, étel) ellenálló, rugalmas, elasztikus, szövetbarát gömb alakú tartály. A behelyezés 15-30 percet vesz igénybe, altatásban. Utána 1-2 órás megfigyelést követően otthonába távozhat a páciens. Savelválasztást gátló gyógyszer szedése indokolt a ballon eltávolításáig. A ballon behelyezését követően egyéni érzékenységtől függően néhány napig előfordulhat idegentest-érzés, émelygés, hányinger, hányás, hasi diszkomfort, fájdalom, ezen panaszok gyógyszerekkel, kúpokkal, esetleg infúziókkal enyhíthetőek.

A behelyezést követően 6 hónappal később történik a ballon eltávolítása endoszkópos úton altatásban. Nézze meg videón a ballonterápiás eljárást itt és itt!

 


Szerző: Dr. Hegede Gábor
2017. 10. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés