Az Egyesült Államokban a gyermekek és a tizenévesek mintegy 17 százaléka kövér. A szakemberek aggályát fokozza, hogy a szám egyértelműen növekszik: 1980 óta az elhízott fiatalok aránya csaknem megháromszorozódott. A statisztikák szerint a túlsúly döntően a rosszabb társadalmi-gazdasági helyzetű családok gyermekeit érinti.
![gyermekkórház gyermekkórház](https://vital.hu/files/images/i_gyermekkorhaz-etel.jpg)
Egy szakorvosokból álló bizottság Kalifornia vezető gyermekkórházait látogatta végig, hogy megvizsgálja, mivel etetik a kórházba kerülő gyerekeket; illetve vizsgálták a kórházak büféinek kínálatát is. Az eredmény nagy vihart kavart: az állam gyermekkórházaiban az ételeknek csak hét százalékát nevezhették egészségesnek.
"Sajnos sok gyermekkórházban a felszolgált étel nem volt jobb, sőt néha rosszabbnak bizonyult, mint ami a gyorséttermekben található" – nyilatkozta Lenard Lesser, a vizsgálat vezetője. A 14 kórház részletesen elemzett kórházi ételeiből csak hét százalék minősült egészségesnek. Volt jó eredmény is: mind a 14 gyógyintézetben sovány tejterméket és cukormentes üdítőitalt lehetett kapni. Ugyanakkor teljes kiőrlésű kenyér csak 25 százalékban volt a büfékben.
A büfék 81 százalékában a választékban szerepelt nagy kalóriatartalmú sütemény és fagylalt. A kórházak felében sehol nem volt föltüntetve, hogy tartanak egészséges ennivalókat is. Megjegyezték azt is, hogy csak 44 százalékban használtak alacsony kalóriatartalmú salátaöntetet.
"Ha a kórházi ételeket nem tudjuk egészségesebbé tenni, hogyan várhatjuk, hogy a közösségben egészségesebb ételeket egyenek" – tette hozzá a vizsgálat vezetője.