A Canadian Medical Association Journal legújabb számában megjelent tanulmány szerzője, David Bailey, a Lawson Egészségügyi Kutatóintézet munkatársa azt állítja, hogy a grépfrúttal veszélyes, vagy életveszélyes kölcsönhatásba lépő készítmények száma négy év alatt 17-ről 43-ra ugrott. A szakértő szerint az orvosoknak tisztában kell lenniük a grépfrút-gyógyszer kölcsönhatásokkal, és ezt az információt a klinikai gyakorlatban is alkalmazniuk kell.
Ha ugyanis ezekkel a gyógyszerekkel keveredik, már egy kevés grépfrút illetve grépfrútlé is hirtelen halált, akut veseelégtelenséget, tüdőelégtelenséget, gyomor-bél vérzést vagy más súlyos mellékhatásokat okozhat. E gyógyszerek közé tartoznak bizonyos koleszterincsökkentő-, vérnyomás-, illetve rákgyógyszerek, valamint az olyan antibiotikumok, mint az erythromycin. A beszámoló szerint több mint 85 olyan gyógyszer ismert, amelyek kölcsönhatásba léphetnek a grépfrúttal, és ez ezek 43 esetében súlyos mellékhatásokkal is járhat.
A grépfrút mellett más citrusfélék, például a sevillai narancs is tartalmaz furanokumarin vegyületeket, amelyek a veszélyes kölcsönhatásért felelősek. Ezek a vegyületek gátolják a gyógyszerek lebontását végző egyik enzim működését, így a citrusfélék fogyasztása bizonyos gyógyszerek véletlen túladagolását eredményezheti. Az ezekkel a vegyületekkel kölcsönhatásba lépő gyógyszerek mindegyike szájon át alkalmazott, lassan feldolgozott készítmény, vagyis a gyógyszer nagy része anélkül halad át a szervezeten, hogy a véráramba jutna. Már egy kevés grépfrút is megnövelheti azonban a megemésztett gyógyszer mennyiségét, ami olyan, mintha egyszerre több dózist alkalmaznánk.
A beszámoló szerint a szóban forgó gyógyszerek közé tartoznak például a simvastatin és a pravastatin koleszterincsökkentők, a nifedipin vérnyomáscsökkentő, a cyclosporin kilökődésgátló szer, valamint az amiodaron, a clopidogrel és az apixaban szív-érrendszeri gyógyszerek.