2024. Július 18. csütörtök
Három, gyerekkorában megvakult amerikai páciens hihetetlen mértékű látásjavulást tapasztalt, miután mindkét szemükön génterápiát alkalmaztak az orvosok. 

Mindhárom páciens esetében Leber-féle veleszületett amaurosis (LCA) okozta a vakságot. Az LCA egy igen ritka szembetegség, melyet a látáshoz szükséges fehérje kódolásáért felelős gén meghibásodása okozza. A betegség leggyakrabban már születéskor, vagy néhány hónapos korban jelentkezik, és általában súlyosan megromlott látáshoz, akaratlan szemmozgásokhoz és rendkívül gyenge szürkületi látáshoz vezet.  A rendellenességet több mint 10 különböző gén meghibásodása okozhatja, melyek gátolják a retina normális működését.

génterápia, látás, vakság

Világszerte számos kutatócsoport végzett kísérleti génterápiát a vakság kezelésére, köztük a Philadelphiai Gyerekkórház és a Philadelphiai Egyetem kutatóorvosai. Az amerikai kutatók 2008-ban 12 páciens egyik szemébe RPE65 gént tartalmazó, genetikailag módosított vírust injektáltak, amivel részleges javulást értek el a betegek látásában. Az utólagos kísérletek során a tizenkét ember közül háromnak a másik szemét is genetikailag kezelték, amitől még tovább javult a látásuk. Az alanyok sokkal jobban kezdek látni a félhomályban, és ketten közülük meglehetősen jól szerepeltek a kísérleti akadálypályán is. 

„A kutatásaink során egyértelműen bebizonyosodott, hogy mindkét szem génkezelése biztonságos, ráadásul az MRI vizsgálatok során az is kiderült, hogy az agy képes érzékelni a genetikailag kezelt szemet” – nyilatkozta Dr. Jean Bennett, a kutatás vezetője. 

A tanulmány eredményeit a Science Translational Medicine című tudományos lap legutóbbi számában közölték a kutatók.


Forrás: Medipress
2012. 02. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés