2025. Január 11. szombat
Az Illinois Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, vajon könnyebben rávehetőek-e a felnőttek a zöldségfogyasztásra, ha többféle fűszert, például gyömbért, curryt, rozmaringot vagy fokhagymát használnak az ízesítésükhöz.

A közelmúltban elvégzett felmérések szerint az amerikaiak többsége nem fogyaszt elegendő mennyiséget a zöldségekből, és legtöbbjük ezt a zöldségek rossz ízével indokolja. Cassandra Nikolaus, az egyetem doktorandusz hallgatója arra gondolt, ha megfelelő és változatos fűszerekkel ízesítenék a zöldségeket, akkor hozzáadott nátrium és zsír nélkül is élvezetesebbé lehetne őket tenni, ezért az American Journal of Health Behavior című lapban közzétett tanulmányában annak próbált utána járni, melyik réteg melyik fűszert kedveli leginkább.

Ami "az így maradj fiatal" cikkekből kimaradt>>> 

 

A vizsgálat során húsz különféle fűszert soroltak fel a kutatók, melyek közül az alanyoknak választaniuk kellett. Az eredmények azt mutatták, hogy a fiatalabbak, és az ázsiaiak, illetve a csendes-óceániai térségből valók a húsz fűszerből tizenkilencet gyakrabban használtak, mint az idősebbek, továbbá a fehérek, afro-amerikaiak vagy a hispánok. Emellett az is kiderült, hogy a nők gyakrabban használtak különféle fűszereket a főzéshez, továbbá ők és a 18-49 év közöttiek magabiztosabbnak érezték magukat a fűszerrel való főzés terén, míg a fehérek, illetve azok, akiknek az éves jövedelme 50 000 dollár alatt volt, kevésbé voltak otthon a konyhában.

Szappanos hajmosással a hajszálak megerősödnek > > >  

Ellison szerint mindez azért fontos, mert ha be tudjuk azonosítani, melyik társadalmi réteg és melyik korosztály milyen fűszereket részesít előnyben, könnyebben tudjuk őket ösztönözni a zöldségfogyasztásra. Az is fontos hozadéka volt a vizsgálatnak, hogy kiderült belőle, sokan egyszerűen nem érzik magukat képesnek arra, hogy finomakat főzzenek a különféle zöldségekből, így bizonyára az is sokat jelentene, ha ezeknek az embereknek megtanítanák a különféle főzési, párolási eljárásokat, melyekkel finom ételek készíthetőek.


Forrás: Medipress
2017. 05. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés