A rágható dohányban és a tubákban található bűnös egy nitrozamin-származék, az (S)-NNN. A dohányban található nitrozaminok az Amerikai Nemzeti Rákközpont szerint rákkeltő hatásúak. A kutatók rámutattak, hogy ilyen vegyületek több élelmiszerben is találhatók, mint például a sörben és a szalonnában. A szintje azonban jóval magasabb a füstmentes dohánytermékekben, ezért javasolták, hogy az amerikai kormány tiltsa be, vagy szigorítsa az (S)-NNN használatát.
Az eredményeket az Amerikai Kémiai Társaság éves gyűlésén tették közzé Philadelphiában. - Ez az első, füstmentes dohányban felfedezett erőteljes szájüregi karcinogén.Eredményeink fontosak, mivel egyre terjed ezeknek a termékeknek a fogyasztása világszerte, különösen a fiatalok körében, akik úgy vélik, a füstmentes árucikkek biztonságosabbak a cigarettánál. Most már tudjuk, mely összetevőjük erősen rákkeltő hatású - mondta el a kutatás vezetője, Stephen Hecht, a Minnesota Egyetem kutatója. A felmérések szerint mintegy kilenc millió amerikai él füstmentes termékekkel. Ez aggodalomra adhat okot a szájüregi-, nyelőcső- és hasnyálmirigyrák megnövekedett kockázata miatt.
A laboratóriumban patkányoknak adagoltak kétféle NNN-t, alacsony dózisban, 17 hónapon keresztül. Ez megfelel annak, ha egy ember 30 éven át naponta elfogyaszt fél adag füstmentes dohányt. Az (S)-NNN néven ismert változat fokozta a szájüregben és a nyelőcsőben kialakuló daganatok esélyét. Elméletben ezt az anyagot ki lehet vonni az árucikkekből. Egyes márkákba már kevesebbet tesznek belőle. - A leginkább keresett készítményekben elfogadhatatlanul magas ennek a bizonyos rákkeltő anyagnak a szintje - állítja Hecht. A füstmentes dohány közismerten szájüregi daganatokhoz vezethet. Egyértelmű, hogy kevesebbet kell belőlük használni, vagy egy az egyben kivonni a termékekből. A tudósok hozzátették azt is, hogy az állatokon végzett kísérletek eredményei nem mindig mutathatók ki embereken is. Fenti adatok előzetesnek számítanak, míg meg nem jelennek szakmai folyóiratban.