2024. Július 20. szombat
Közvetlen összefüggést mutatott ki egy amerikai vizsgálat a fültisztító pálcikák használata és a dobhártyasérülések között. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a sérült dobhártya többnyire pár nap alatt magától is meggyógyul.

„Sokáig nem volt egyértelmű, vajon minden dobhártyasérülés esetén szükség van-e műtéti beavatkozásra, de a most készült tanulmányunkból kiderült, hogy az esetek 97 százalékában két hónapon belül magától begyógyul a sérülés” – nyilatkozta Dr. Ilaaf Darrat, a Henry Ford Kórház fül-orr-gégésze, aki munkatársaival 1540, 2001 és 2010 között hallójárat-sérüléssel diagnosztizált beteg adatait elemezte. Műtétre csak a legsúlyosabb esetekben volt szükség.

Fülzsírdugó ellen: Vaxol fülspray >>

Fülvizsgálat orvos

A fül-orr-gégészeten jelentkező betegek több mint fele használt fültisztító pálcikát füle tisztántartására, ami komoly károkat okozhat, ha túl mélyre hatol a fülcsatornában. Legrosszabb esetben a dobhártyát is átszakíthatja, és dobhártya-perforációt is okozhat, ami súlyos esetben arcbénuláshoz vagy szédüléshez vezethet.

Megnézem a Satco Vaxol Gyógyszerkönyvi tisztaságú olívaolaj fülspray-ét>>

„Ha valaki úgy érzi, megromlott a hallása, esetleg szédül, vagy szokatlan arcrángásokat tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz, mert könnyen lehet, hogy fülkárosodást szenvedett” – javasolta Darrat.

Michael Seidman, a tanulmány társszerzője a fültisztító pálcika helyett az alábbi módszerek alkalmazását javasolja a belső fül tisztítására:
• Meleg csapvizet egyenlő arányban keverjünk össze hideg peroxiddal. Győződjünk meg róla, hogy szobahőmérsékletű. Havonta 1-2 alkalommal gyengéden mossuk ki a fülünket.
• Egyszerű ecetet keverjünk vízbe és hetente egyszer 4-5 cseppet csepegtessünk a fülünkbe.
• Keressünk fel egy orvost, aki szakszerűen eltávolítja a felgyülemlett fülzsírt.
• Próbáljunk ki valamilyen recept nélkül kapható fültisztító sprayt.


Forrás: Medipress/Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés