2024. Július 20. szombat
A fülzsír fontos szerepe -  Helyes, mindennapos fültisztítás -  Fülzsír túltermelődés és fülzsírdugó
A fülzsír fültisztító pálcával történő eltávolítása sokak napi tisztálkodási rutinjához tartozik, helytelenül. A fülzsír ugyanis fontos feladatot lát el a fül egészségének megtartásában. Miért fontos a fülzsír? Hogyan kell a fület helyesen tisztítani? Mikor okoz gondot a fülzsír és a fülzsírdugó, mit tehetünk, hogy megszabaduljunk tőle?

A fülzsír fontos szerepe

A fülzsír (Cerumen) termelődése a hallójáratban természetes folyamat. A fülzsírnak fontos szerepe van a fül tisztán tartásában: víztaszító réteggel látja el a hallójáratot, gátolja a kórokozók megtelepedését, baktérium- és gombaölő hatású. Ez az oka annak, hogy a helytelen fültisztítással ártunk a fülnek, ami normál esetben egy öntisztító mechanizmussal bír.

Fül fülzsírdugó ellen

Helyes, mindennapos fültisztítás

Ahhoz, hogy a fül természetes, önálló tisztító mechanizmusát ne zavarjuk meg, a fülzsírt a hallójáratból nem szabad eltávolítani. Csak azt a fülkagylóban lévő fölösleget szabad óvatosan kitörölni, ami kívülről is látható. Puha kozmetikai kendővel vagy nedves, a mutatóujjra csavart törülközővel a hallójárat bemenetét tisztítsuk meg, a hallójáratba ne nyúljunk! Ne mossuk szappannal a hallójáratot, lehetőleg sampon se kerüljön bele. A hallójáratba kerülő víz, szappan, hajsampon fellazítja, ezzel irritálja a hallójárat bőrét, így kedvez a gyulladás kialakulásának. A fülzsírral keveredve gyorsítja a fülzsírdugó kialakulását. Tilos a fültisztító pálca, illetve egyéb hegyes tárgy használata is, mivel azzal csak befelé toljuk a fülzsírt, elősegítjük a fülzsírdugó kialakulását, ezen kívül megsérthetjük a hallójárat bőrét, ami szintén hallójárat gyulladáshoz vezethet.

Fülzsír túltermelődés és fülzsírdugó

A túlzott fülzsír termelődése - különösen, ha együtt jár gyakori tisztítási kísérlettel vagy fülben viselt illesztékek (hallókészülékekhez, telefonokhoz, zenehallhatáshoz használt eszközökhöz tartozó szilikon)- fülzsírdugó kialakulásához vezethet, melyet csak szakember tud eltávolítani. A fülzsírdugó ismételt kialakulása legtöbbször megelőzhető a fenti fültisztítási szabályok betartásával.

Van, aki hajlamos túlzott fülzsír termelődésre például a fül anatómiai sajátosságai révén. Ezen kívül jellemzően idősebbek számolhatnak a túl sok fülzsír okozta kellemetlenségekkel, a hallójáratot részben vagy egészen elzáró fülzsírdugó kialakulásával és egyéb tünetek fennállásval, úgy mint:

• halláscsökkenés

• szédülés

• fülzúgás(Tinnitus)

• viszketés

• nyomásérzés


Szerző: Tajnafői Éva

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés