2025. Február 13. csütörtök
Kutatók kimutatták, hogy a számos termékben előforduló, színtelen, mesterséges anyagok, a ftalátok behatása hajlamosabbá teszi az embereket a hízásra. Ráadásul azok, akiknek vérében az anyag akár csak „kis” mennyiségét is kimutatták, a cukorbetegség kétszer nagyobb kockázatának vannak kitéve.

Világszerte egymilliárd tonnányi ftalátot állítanak elő évente. Az anyagot már több mint fél évszázada használják kozmetikai termékek, tisztítószerek és műanyagpalackok gyártásához. Azonban egyre több bizonyíték utal arra, hogy károsan befolyásolhatja az egészségünket, mert hatására szervezetünk több hasi zsírt raktároz, és a hormonháztartás egyensúlyának felborításával növeli az inzulinrezisztenciát.

ftalátok

Monica Lind, az Uppsalai Egyetem munkatársa elmondta, hogy a ftalátokat számos kozmetikai termékben, például arckrémekben, barnító krémekben, sminkekben és parfümökben is felhasználják. Az anyag a bőrön keresztül felszívódva a véráramba juthat, a parfümök esetében pedig belélegezzük őket.

Az egyetem kísérletében ezer 70 éven felüli személyt vizsgáltak, akik közül 119 szenvedett cukorbetegségben, és 88 kórtörténetében szerepelt a betegség. A 2-es típusú diabétesz egyéb tényezőinek figyelembe vételével kimutatták, hogy a magas ftalátszinttel rendelkezők esetében nagyobb az inzulinrezisztencia kialakulásának kockázata.

A férfiakban a ftalátok vélhetően tesztoszteronellenes hatásuk miatt állnak összefüggésben a hízással, míg a nők esetében felborítja a hormonháztartás egyensúlyát, valahogy úgy, ahogyan a menopauza vagy a pubertás idején történik. A kutatók szerint sokszor nem is lehet tudni, mely termékekben fordul elő a vegyület, mert számos országban a jogszabályok nem követelik meg, hogy az összetevők között feltüntessék.

Az eredmények a Diabetes Care szaklapban történő megjelenése után Lind így nyilatkozott: „Bár eredményeinket további kutatásokkal kell megerősíteni, valóban alátámasztják azt a feltételezést, hogy bizonyos környezeti vegyi anyagok hozzájárulhatnak a cukorbetegség kialakulásához. A fogyasztóknak fel kellene lépniük a megfelelő címkézés érdekében, és az ezzel kapcsolatos szabályozást is szigorítani kellene. Általánosságban az összes vegyi anyag biztonságosságát még a piacra dobás előtt kellene tesztelni, nem pedig utána.”


Forrás: Medipress
2012. 04. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés