2024. Július 22. hétfő
Az anafilaxia gyorsan is kialakulhat és életveszélyes lehet! -  Ezért legyen mindig 2 epinefrin injekció a táskában -  Ezzel a vizsgálattal könnyebb lehet az ételallergiások élete
Az ételallergia tünetei az enyhétől – például bizsergés, égő érzés a szájban, hasfájás - a súlyos, életveszélyes anafilaxiáig terjedhetnek. A Food Allergy Awareness Week honlapján szereplő felhívás az anafilaxiás reakció felismerésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

Az anafilaxia gyorsan is kialakulhat és életveszélyes lehet!

Az anafilaxia első tünetei néhány perccel azt követően megjelenhetnek, hogy az allergén a beteg szervezetébe került. Bőrpír, testszerte csalánkiütés, szem-, arc-, szájdagadás, ödéma, hasi görcsök, hasfájás, hányás, hirtelen szívdobogás, rekedtség, torokszorító érzés, köhögés és vérnyomásesés is jelentkezhet. Nagyon fontos, hogy az anafilaxia diagnózisához a felsorolt tünetek közül nem kell, hogy mindegyik jelentkezzen. Lehetséges, hogy valakinél csak 1-2 tünetet észlelünk, de ilyen esetben sem szabad elhanyagolni az anafilaxia jelentőségét!

Ételallergiás tünetek

Ezért legyen mindig 2 epinefrin injekció a táskában

A diagnosztizált ételallergiások számára az orvos felírja az életmentő epinefrin injekciót, amit akkor kell használni, ha az ételallergiás személy allergént tartalmazó ételt fogyaszt. Az epinefrin - vagy más néven adrenalin - egy hormon, amit a mellékvesék termelnek a szervezetben. Az epinefrin injekció az anafilaxia tüneteinek megfékezésére szolgál. A szintetikus epinefrint tartalmazó önbelövős, rugós fecskendőt a külső comb izomba kell beadni, amikor a beteg az anafilaxia tüneteit észleli magán. Javasolt mindig 2 injekciót bekészíteni, ha az egyik meghibásodna, vagy stresszhelyzetben elejtjük, esetleg nem megfelelően sikerül beadni. Az adrenalin gyorsan kifejti hatását, az ereket szűkíti, ezáltal a vérnyomást megemeli, hatására tágulnak a légutak, a beteg nehézlégzése csökken.

Az epinefrin injekció csak sürgősségi kezelésre szolgál, a beadását követően minden esetben orvosi ellátásra is szükség van! Előfordulhat ugyanis, hogy az anafilaxiás reakció két hullámban zajlik, a kezdeti javulást követően lehet visszaesés, a tünetek kiújulása. Anafilaxia esetén tehát mindenképp szükséges, hogy hívjunk orvosi segítséget is, ne elégedjünk meg azzal, hogy az injekció beadása után jobban érzi magát a beteg.

Ezzel a vizsgálattal könnyebb lehet az ételallergiások élete

Arról, hogy egy adott étel, az adott beteg esetében milyen súlyosságú tüneteket okozhat, a komponens alapú allergiavizsgálat segítségével tudhatunk meg többet. Ezzel ugyanis az allergének összetevőit is vizsgálni lehet. Az egyes összetevők különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, az egyik súlyosabb, a másik enyhébb allergiás reakciót provokálhat, illetve vannak köztük olyanok is, amelyek például hőre érzékenyek, így a beteg számára sütve, főzve nem okoz panaszt.

A földimogyoró allergia esetén például gyakori a súlyos allergiás reakció, de nem mindenkinél. A földimogyoró esetében vizsgálni lehet a súlyos allergiát okozó komponenseket, illetve azokat is, amelyek esetleg csak enyhe bizsergést okoznak az ajkakon, a szájüregben. Az olajosmag-allergiák esetében gyakran jelentkezhet keresztreakció is, például a kesudió és a pisztácia jó példa erre. Mandulaallergia esetén pedig bizonyos csonthéjas gyümölcsök fogyasztása olyan allergiás tüneteket okozhat, mintha mandulát fogyasztott volna.

 

A komponens alapú vizsgálattal többek között ezeket is vizsgálni lehet. Ételallergia diagnózis esetén érdemes tehát allergológussal konzultálni a további lehetséges vizsgálatokról. Az eredmények birtokában elképzelhető, hogy kevesebb aggódással és kevésbé szigorú diéta mellett is el lehet kerülni az allergiás tüneteket.

 


Forrás: Allergiaközpont
2023. 07. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés