2024. Július 22. hétfő
Táplálkozásunk és a mikrobiom -  A mikrobiom baktériumat is táplálni kell -  Mikor forduljon orvoshoz?
A túlsúlytól is segít megszabadulni és többek között a puffadás, hasmenés és székrekedés leküzdésében is megoldást jelenthet a bélflóra helyreállítása. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, mit is jelent ez pontosan.

Táplálkozásunk és a mikrobiom

Ha az étrendünkben túlnyomó részt gyorsan felszívódó szénhidrátok és magas zsírtartalmú élelmiszerek szerepelnek, kevés rostot fogyasztunk, akkor előbb vagy utóbb érezni fogjuk, hogy szűkebbek a ruháink és a mérleg is elárulja, hogy bizony felszedtünk néhány plusz kilót. A nem megfelelően összeállított étrend azonban nem csak az elhízás miatt, hanem a mikrobiom egészsége szempontjából is kockázatot jelent.

Fogyás mikrobiom

A mikrobiom minden embernél egyedi, a szervezetünkben lévő mikroorganizmusok összessége. Többségük – kb. 2000 baktériumfaj - a bélrendszerben, ezen belül is a vastagbélben található. Szerepet játszanak a vitaminok előállításában, részt vesznek a szénhidrátok lebontásában, az immunrendszer működésében.

Dr. Németh Alíz elmondta, hogy a bél mikrobiom számára az étrendünk szolgál táplálékul. Ha nem jut a mikrobiom őket tápláló, bélfalat védő tápanyagokhoz hasmenés, székrekedés, puffadás, helyi gyulladás, következményes áteresztő-bél szindróma alakulhat ki. Táplálkozásunkkal tehát befolyásolni lehet, meg tudjuk változtatni a mikrobiom összetételét.

A mikrobiom baktériumat is táplálni kell

• A mikrobiom diéta során lényegében a bélflóra helyreállítására törekszünk. Ennek érdekében kerüljük a feldolgozott szénhidrátok és a tejtermékek nagy mennyiségben történő fogyasztását.

• Javasolt a vörös húsok és az alkoholfogyasztás minimalizálása.

• Lényeges a napi rutin, a rendszeres étkezés, ügyelve az ajánlott napi rostmennyiségre, az omega-3 zsírsavak fogyasztása – lehetőleg heti 2-3 alkalommal szerepeljen tengeri hal az étrendben, ill. javasolt az olívaolaj, repceolaj, lenolaj használata.

• A rendszeres testmozgás a bélflóra egészségére is jó hatással van, emellett a probiotikumok alkalmazása is segíthet a mikrobiom összetételét kedvezően befolyásolni.

Mikor forduljon orvoshoz?

A mikrobiom diéta segítségével a túlsúlytól is megszabadulhat és a kellemetlen panaszai is megszűnhetnek. A diéta azonban nemcsak emiatt lényeges. Az elhízás mellett a bélbaktériumok összetétele hatással van az idegrendszer működésére (bél-agy tengely) is, de szerepet játszhat többek közt a gyulladásos bélbetegségek, allergiák, immunbetegségek és IBS kialakulásában is.

Amennyiben  a panaszaink nem szűnnek, puffadás, hasfájás, görcsök, hasmenés vagy épp székrekedés okoz problémát, akkor mindenképp javasolt a kivizsgálás! Ilyen esetben a háttérben olyan elváltozások is állhatnak – például kontaminált vékonybél szindróma (SIBO), vagy laktóz intolerancia – amelyek orvosi kezelést igényelnek. A bélflóra egészségének helyreállításához ilyenkor - az étrendi változtatások mellett - célzott gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.


Forrás: Budai Allergiaközpont
2022. 04. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés