2024. Július 18. csütörtök

Agyserkentő finomságok

flavonoidok, csokoládé, vörösbor, tea
1 . oldal
A mondás szerint ami finom, az biztosan hizlal vagy káros az egészségre – szerencsére azonban vannak kivételek. Az Oxford Egyetem kutatóinak vizsgálata szerint a csokoládé, a vörösbor és a tea javítják az agy teljesítőképességét.

A flavonoidok antioxidáns hatású növényi hatóanyagok, melyek egészségre gyakorolt előnyös hatásait egyre több kutatás bizonyítja. Az Oxford Egyetem fiziológiai, anatómiai és genetikai részlegének tudósai ezúttal a flavonoidokban gazdag élelmiszere fogyasztása és a kognitív teljesítőképesség – vagyis a megismeréssel kapcsolatos folyamatok, az észlelés, a figyelem, az emlékezés, a gondolkodás – közti összefüggéseket vizsgálták több mint kétezer 70 74 éves önkéntesnél.

Itt egy tökéletes szappan a vírusos időszakra, ráadásul teafás, ami épp a fertőtlenítő, vírus- és baktériumölő hatásáról híres >>

Agyserkentő finomság

A résztvevők először egy kérdőívet töltöttek ki étkezési szokásaikról, majd a kutatók egy sor kognitív tesztnek vetették alá őket. Az eredmények szerint azok az önkéntesek, akik rendszeresen csokoládét, vörösbort vagy teát fogyasztottak (mértékkel természetesen), sokkal jobb eredményeket értek el a teszteken, mint azok, akiknek étrendjében nem szerepeltek ezek.

A korral járó kognitív állapotromlás és a mikrotápanyagok kapcsolatát egyre többen tanulmányozzák világszerte. A gyümölcsök, valamint az olyan italok, mint a tea, a vörösbor a kakaó és a kávé igen gazdagok polifenolokban.

Az étkezési polifenolok egyik legnagyobb alcsoportja a flavonoidok, amelyek fogyasztása bizonyíthatóan csökkenti az időskori demencia (elbutulás) előfordulását.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés