Agyserkentő finomságok
flavonoidok, csokoládé, vörösbor, teaA flavonoidok antioxidáns hatású növényi hatóanyagok, melyek egészségre gyakorolt előnyös hatásait egyre több kutatás bizonyítja. Az Oxford Egyetem fiziológiai, anatómiai és genetikai részlegének tudósai ezúttal a flavonoidokban gazdag élelmiszere fogyasztása és a kognitív teljesítőképesség – vagyis a megismeréssel kapcsolatos folyamatok, az észlelés, a figyelem, az emlékezés, a gondolkodás – közti összefüggéseket vizsgálták több mint kétezer 70 74 éves önkéntesnél.
A résztvevők először egy kérdőívet töltöttek ki étkezési szokásaikról, majd a kutatók egy sor kognitív tesztnek vetették alá őket. Az eredmények szerint azok az önkéntesek, akik rendszeresen csokoládét, vörösbort vagy teát fogyasztottak (mértékkel természetesen), sokkal jobb eredményeket értek el a teszteken, mint azok, akiknek étrendjében nem szerepeltek ezek.
A korral járó kognitív állapotromlás és a mikrotápanyagok kapcsolatát egyre többen tanulmányozzák világszerte. A gyümölcsök, valamint az olyan italok, mint a tea, a vörösbor a kakaó és a kávé igen gazdagok polifenolokban.
Az étkezési polifenolok egyik legnagyobb alcsoportja a flavonoidok, amelyek fogyasztása bizonyíthatóan csökkenti az időskori demencia (elbutulás) előfordulását.