2024. Július 18. csütörtök
Szakértők remélik, hogy fiatalok vérét Alzheimer-kórban szenvedő idősek szervezetébe juttatva képesek lehetnek visszafordítani a betegség által okozott károk egy részét.

Októberben kezdődnek azok az emberi alanyokon végzett kísérletek, amiknek alapját egy többéves kísérletsorozat adta, és ami arra a feltevésre alapul, hogy a fiatalok vérével végzett vérátömlesztés javíthatja a különböző szervek, köztük az agy egészségi állapotát is. A tudósok plazma-transzfúziót fognak végezni 30 év alatti donoroktól származó plazmával az Alzheimer-kór enyhe változatában szenvedő pácienseken.

Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb válfaja, ami közel 500,000 embert érint csak az Egyesült Királyságban. Mivel a populáció egyre öregszik, rendkívül fontos lenne egy hatékony kezelési módszer kifejlesztése. A kutatók az 50-es évek óta vélik úgy, hogy az idősek szervezetét fiatalok vérével lehetne újjá varázsolni. Dr. Amy Wagerstat, a Harvard Egyetem munkatársa 2012-ben felfedezte, hogy egy, a vérplazmában található, növekedés-differenciációs faktor 11 (GDF11) elnevezésű fehérje kapcsolatba hozható az idős, szív hipertrófiában szenvedő egerek hirtelen gyógyulásával. 30 napos GDF11 kezelést követően az idős egerek szívének mérete csökkent, hasonlóképp, mint amikor fiatal állatok vérét kapták - a GDF11 tehát egy azok közül a vérben található anyagok közül, amik segítik a regenerációs folyamatokat.

A GDF11 a megfigyelések szerint az agyi funkciókat is javította az idős egerek esetében. Sőt, az emberi vérplazma beinjekciózása is segített az egerek agyfunkcióinak javításában. "Az emberi vérplazma minden általunk tanulmányozott szervre jó hatással volt" - nyilatkozta Dr. Tony Wyss-Coray, a Stanford Egyetem munkatársa. Dr. Wyss-Coray és kollégái októbertől egy harmincfős kísérleti csoport segítségével próbálják ki a módszert embereken."Elsősorban a kognitív funkciók alakulására leszünk kíváncsiak a plazma beadását követő időszakban." A témáról további információkat a New Scientist című tudományos online portálon tudhatnak meg az érdeklődők.


Forrás: Medipress
2014. 09. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés