A kutatók elhízott egereket („elhízottak“) és elhízott egereket, melyeket aztán lefogyasztottak („soványak“) hasonlítottak össze egy kontrollcsoporttal. Minden egeret magas zsírtartalmú étrenden tartottak. Az elhízottakat és a soványakat is egy rákkeltő anyagnak (karcinogén) tettek ki, és figyelték, hogy vajon a fogyás védő tényező-e a daganat kialakulásában.
Váratlan eredményt kaptak: a súlyvesztés nem óvta meg a sovány csoport vastagbelének az egészségét. „Szignifikáns különbség nem volt kimutatható a polipok száma, mérete vagy a diszplázia foka között“ – írta a tanulmány. Mindezek mellett a daganatos sejtekről információt adó markerekben es a máj gyulladásos paramétereiben is növekedést tapasztaltak mindkét csoportban a karcinogén expozíció után. Az eredmények alapján a fogyás nem védte meg az egereket a vastagbél daganattól, illetve a máj elváltozásoktól, még annak ellenére sem, hogy jobb vércukor es leptin szinttel rendelkeztek.
Vissza a jövőbe x - fájdalomcsillapítás a háborúból>>>
A jövőben további kutatások szükségesek, ám az eredmények így is fontosak. „Az eredményeink alapján a nagymértékű fogyás nem véd meg a daganatoktól.“