2022. Január 24. hétfő
Miért nem szabad csak a fájdalomcsillapítóra támaszkodni? -  Az önálló fejfájások 3 fő típusa -  A migrén jellemzői: -  A tenziós fejfájás jellemzői -  A cluster típusú fejfájás jellemzői -  Hogyan segíti a diagnózist a fejfájásnapló?

Szinte nincs olyan felnőtt, aki soha ne érezte volna, hogy fáj a feje, a lakosság 40-50 százaléka pedig rendszeresen küzd a fejfájás különböző típusaival, amelyekről dr. Prinz Géza, a FájdalomKözpont neurológusa, pszichiáter, infektológus beszélt.


Miért nem szabad csak a fájdalomcsillapítóra támaszkodni?

A krónikus vagy nagyon gyakori fejfájástól szenvedők gyakran esnek a fájdalomcsillapítók átmeneti enyhülést kínáló csapdájába, ami azonban több szempontból veszélyes lehet. A fájdalomcsillapítók rendszeres szedése ugyanis károsítja a gyomor- és bélnyálkahártyát, ami hosszú távon akár a gyomor- és nyombélfekély kialakulásához vezethet - hangsúlyozza dr. Prinz Géza, a FájdalomKözpont neurológusa, pszichiáter, infektológus.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ezek kívül azt is látni kell, hogy a fájdalomcsillapítók nem rendeltetésszerű használata önmagában is fenntarthatja a fejfájást, vagyis nem csak a tüneteket nem szünteti meg, de a diagnózist is nagymértékben megnehezíti. A fejfájások kezelésének szakmai alapja tehát a személyre szabott terápia, hiszen a közel azonos tünetek hátterében az adott egyéntől, az egészségi állapottól függően más-más kiváltó ok is állhat.

Fejfájás kezelése

Az önálló fejfájások 3 fő típusa

Az önálló – vagyis nem egy betegség miatt másodlagosan jelentkező - fejfájások különböző típusúak lehetnek: migrén, tenziós, vagy a kevésbé gyakori, de komoly, erős fájdalmakat okozó cluster.

A migrén jellemzői:

• Tipikusan a fej egyik oldalán jelentkezik, lüktető fájdalomként.

• Egy tízes fájdalompontozó skálán 6-9 erősségű.

• Órákon, vagy akár 1-2 napon át is tarthat.

• Fokozza a fizikai aktivitás.

• Gyakran társul hozzá rosszullét, hányinger, fénytúlérzékenység.

• Háromszor gyakrabban jelentkezik a nőknél.

• Látásjelenségek előzhetik meg a fájdalmat (fénylő foltok, kaleidoszkópszerű kép, stb.).

A tenziós fejfájás jellemzői

• A leggyakrabban enyhe, vagy mérsékelt (4-6-os erősségű) fájdalommal jár.

• A fej körül, abroncsszerű fájdalmat okoz, ami kisugározhat a nyak, tarkó felé.

• Gyakran kíséri szorongás és depresszió.

• Napokig eltart, krónikus formájában több, mint havi 15 napig is.

A cluster típusú fejfájás jellemzői

• Az egyik oldalon, tipikusan a szem körüli környéken okoz éles, szúró, 10-es erősségű fájdalmat, amelyhez könnyezés, orrdugulás, orrfolyás, szempirosság társul.

• Gyakrabban jelentkezik fiatal, dohányzó férfiaknál.

• Általában 30-90 percig tart.

Hogyan segíti a diagnózist a fejfájásnapló?

A fejfájás kezelésére ma már számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre. A gyógymódok típustól és egyéntől függőek lehetnek, így azok elrendelési minden esetben szakorvos feladata. Elsősorban felvesszük az anamnézist, majd a panaszok függvényében további kivizsgálást javasolhatunk, ami lehet belgyógyászati, szemészeti, fogászati kontroll és képalkotó vizsgálat (CT, MR, érvizsgálat) is – ismerteti dr. Prinz Géza, a FájdalomKözpont neurológusa. - A pontos diagnózishoz nagy segítség a fejfájásnapló, de legalább az, ha a beteg végiggondolja a következő kérdéseket. Milyen jellegű a fejfájás? Milyen gyakorisággal jelentkezik? A fej melyik részén érezhető? Mennyi ideig tart? Kíséri-e más tünet, mint hányinger, szédülés, fénytúlérzékenység? Milyen gyógymódokat próbált eddig a fájdalom csillapítására? A fejfájás hátterében álló okok alapos felderítése után megkezdhetjük a fájdalom megszüntetését. Mindezen információk birtokában a megelőző terápiák sikere és sikertelensége alapján lehet összeállítani egy terápiás tervet, amihez a beteg aktív együttműködése is szükséges. A cél, hogy tartósan, a lehető legkevesebb mellékhatással fájdalommentes életmód alakuljon ki, ami komoly életminőség javulást eredményezhet.


Forrás: FájdalomKözpont
2021. 09. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés