2024. Július 18. csütörtök
1 . oldal
Mikor forduljon orvoshoz? -  A fantomfájdalom tünetei -  A fantomfájdalom okai -  A fantomfájdalom kezelése
A fájdalmak egyik speciális típusa a fantomfájdalom, amely egy elvesztett testrész fájdalmas érzetét jelenti.  Olyan valódi fájdalomérzet, amely egy nem létező területről érkezőnek tapasztalható, általában amputációt követően. Ezt az emberi agy úgy érzékeli, mintha a fájdalom az elvesztett végtag vagy végtagrész helyén érzett fájdalom volna.

A különböző fájdalmak az élet természetes velejárói, amelyeket az ok megszüntetésével vagy a tünetek enyhítésével lehet csillapítani vagy megszüntetni. A fájdalom lehet rövid ideig tartó vagy krónikus fájdalom, kapcsolódhat betegséghez, sérüléshez vagy állapothoz.

A fantomfájdalom jelentkezhet a műtétet követő rövid időn belül vagy későbbi szakaszban. Legtöbbször enyhe és gyorsan múló állapotról van szó, az esetek egy részében azonban a panasz krónikussá válhat, amely komoly problémát okoz a betegnek, kezelésére is szükség lehet.

Mikor forduljon orvoshoz?

Fantomfájdalom jelentkezése amputációt követően természetes jelenség. Ha gyorsan elmúlik, vagy vissza-visszatér, de fájdalomcsillapítókkal jól kezelhető, akkor nem szükséges külön orvoshoz fordulni.

Ha a fájdalom idővel nem múlik, és zavarja az alvásban és a normál életvitelben, akkor keresse fel háziorvosát vagy kezelőorvosát.

A fantomfájdalom tünetei

A fantomfájdalom számos formában jelentkezhet: lehet tűszúrásszerű vagy égető érzés, bizsergés, zsibbadás, viszketés, görcs, fájdalomérzet, amely mintha az elvesztett testrész területéről származna.

A fantomérzetek miatt a mozgás is bizonytalanná válhat, egyensúlyvesztés, elesés is előfordulhat. A fájdalom zavarhatja a pihenést, az alvást.

A fantomfájdalom okai

Az ember különböző testrészeinek állapota és egymáshoz való viszonya az agyban képeződik le (testi integritás), amely részeként az amputáció előtti időkben az agyban rögzült egy végtagkép az ép testrészről. Amikor a végtag elvesztésével a testrész normál érzetei, az agy számára továbbított üzenetei elvesznek, az agy megpróbálja rekonstruálni a végtag képét – ez vezet a fantomérzethez, a fantomfájdalomhoz.

Amennyiben a szóban forgó testrész az amputáció előtt is fájt, akkor elképzelhetőnek tartják, hogy a test erre „emlékszik”, és az agy ennek a fájdalomnak az emlékét hívja elő.

A fantomfájdalom kezelése

A fantomfájdalom gyógyszeres, tüneti kezelésén túl számos más terápiás módszer is eredményes lehet. A kezelés egyik sikeres módja az elterelő terápia, amely módszere a figyelem másra történő összpontosításának gyakorlata (pl. mozogni, ha egy ideje mozdulatlanul ül, vagy megérinteni, masszírozni az érintett végtag csonkját).

A figyelem elterelésére továbbá alkalmas lehet a zenehallgatás, a beszélgetés egy baráttal vagy valamilyen játék is. Jót tehet a masszázs, a nyújtás, a hideg-meleg hatás váltakozó használata.

Egyes, a kónikus idegbántalmakra (neuropátiákra) jótékony hatású gyógyszerek is segíthetnek. Erősebb fájdalom esetén idegblokád alkalmazása is eredményes lehet, ilyenkor célszerű felkeresni egy fájdalomambulanciát, ahol az idegek közti jelátvitel gyógyszeres gátlásával kezelik a tüneteket.

A fantomfájdalom a mentális egészségre is rossz hatással lehet, szorongást, depressziót okozhat. De ahogyan a fájdalom befolyásolhatja a hangulatot, úgy a közérzet javítása is segíthet a fájdalom kezelésében. Ezért érdemes különböző relaxációs technikákat kipróbálni, javíthat az általános állapoton a meditáció, a tai chi, a fizioterápia és a fizikai aktivitás is. Egyes esetekben a pszichoterápia is hatékony kezelési módszer lehet.

Vannak, akiknek a transzkután elektromos idegstimulációs (TENS) készülékek segítenek a fájdalom csökkentésében. A TENS gépek elektromos impulzusokat generálnak a bőrfelületen keresztül, amelyeket üzenetként továbbítanak a gerincvelőnek és az agynak. A megmaradt végtag (csonk) által az agynak továbbított üzenetek (érzetek) elterelést eredményezve csökkenthetik a fájdalmat.   Létezik egy speciális terápia is, amit amerikai kutatók dolgoztak ki. Az ún. tükörterápia lényege, hogy a páciens egy tükör előtt ül, és miközben az egészséges végtagot nézi, megpróbálja a hiányzót mozgatni. Ez kissé bizarr módon hangozhat, de sok esetben hatásos az agy új testi állapothoz történő alkalmazkodásának előmozdításában.


Forrás: egeszsegvonal
2023. 01. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés