2024. Július 23. kedd
A rotavírusról -  Akár életveszélyes állapotot is okozhat -  A rotavírus elleni védőoltás
5 éves korára szinte valamennyi kisgyermek átesik a rotavírus-fertőzésen, ami leginkább a csecsemők és kisdedek számára okozhat súlyos tüneteket. A rotavírus elleni vakcina 2006-os bevezetésével azonban jelentősen csökkent a kórházi kezelésre szoruló kis betegek száma – mondja Prof. Dr. Mészner Zsófia, a Gyermekgyógyászati Központ csecsemő és gyermekgyógyász, infektológus, védőoltási szaktanácsadója.

A rotavírusról

-A rotavírus elsősorban az öt évnél fiatalabb gyermekeket érintő gyors lefolyású megbetegedés, a hányás és a hasmenés leggyakoribb kóroka csecsemőknél. Hazánkban leggyakrabban a téli, kora tavaszi hónapokban számíthatunk a rotavírus fertőzésekre, ami zárt közösségekben (bölcsőde, óvoda) akár hónapokig tartó járványként is jelentkezhet – ismerteti Prof. Dr. Mészner Zsófia. A fertőzés széklet útján terjed a fertőzött személyekkel vagy tárgyakkal való érintkezés révén, ugyanakkor az újabb eredmények szerint köhögéssel és tüsszentéssel is átadható a vírus. Mivel a fertőzést hordozók már a tünetek megjelenése előtt ürítik a kórokozókat, így tudtuk nélkül fertőzik meg a környezetüket. Bár a rotavíruson tünetmentesen is áteshetnek a felnőttek és a gyermekek is, az infekció annál súlyosabb, minél fiatalabb életkorban következik be.

Akár életveszélyes állapotot is okozhat

-Az átlagosan 3-7 napig tartó betegség nagyfokú vizes hasmenéssel jár, amihez láz és hasi fájdalom is társulhat. Csecsemőknél és kisgyermekeknél a hányás és hasmenés miatti nagyfokú folyadékvesztés súlyosabb esetben kiszáradáshoz és az elektrolitháztartás felborulásához vezethet. A folyadékvesztés jele, hogy a pisis pelenkák száma csökken, a nyelv és a nyálkahártya szárazzá válik, a gyermek kutacsa besüpped, a bőr száraz tapintású, könnyen ráncolható lesz, a gyermek bágyadt, aluszékony. A viharos gyorsasággal kialakuló tünetek kórházi kezelést igénylő, súlyos állapotromláshoz is vezethetnek, emiatt elsősorban a 2 év alatti kisgyermek igényelnek kórházi ellátást – magyarázza a szakember. A kezelés tüneti, az elveszett folyadékmennyiség és ásványi anyagok pótlására otthoni körülmények között a rehidráló folyadékok a legalkalmasabbak; súlyos esetben kórházban, infúzió formájában történik. A vírus terjedése megfelelő higiéniai gyakorlattal, alapos és gondos kézmosással, kézfertőtlenítéssel, valamint a felületek tisztán tartásával, fertőtlenítésével csökkenthető. Mivel a rotavírus rendkívül ellenálló (szobahőmérsékleten akár napokon át is képes túlélni a fertőzött felületeken, játékokon) a megelőzés leghatékonyabb módja a védőoltás.

A rotavírus elleni védőoltás

A rotavírus védőoltás élő, gyengített kórokozót tartalmazó szájon át adandó vakcina. Hazánkban kétféle oltóanyag van forgalomban, amit 6 hetes kor után kaphatnak meg a gyermekek, oltóanyagtól függően 2, illetve 3 adagban 24, illetve 32 hetes korukig. A dózisok beadása között legalább 4 hetet kell várni, és két héttel a második adag beadását követően az oltás már hatásos védelmet biztosít. A rotavírus elleni védőoltás az életkorhoz kötött védőoltásokkal egy időben beadható, és koraszülöttek esetében is alkalmazható. Nagy klinikai vizsgálatok szerint 98 százalékos védelmet is biztosíthat a súlyos rotavírus-gasztroenteritisz esetén, emellett jelentősen, akár 96 százalékos hatékonysággal csökkentheti a kórházi kezelések számát. A védőoltás jól tolerálható, mellékhatásként étvágytalanság, ingerlékenység, láz, fáradtság alakulhat ki. A rotavírus elleni védőoltások nem kötelezőek, térítés ellenében vehetők igénybe.-Fontos hangsúlyozni, hogy a rotavírusnak többféle törzse is létezik, így többször is megfertőzhetik a gyermeket annak ellenére is, hogy részesült oltásban. Az ismétlődő fertőzések azonban már kevésbé lesznek súlyosak. Minden csecsemőnek javasolt a védőoltás, hiszen megelőzhetővé válnak a súlyos szövődmények és az elhúzódó kórházi kezelések is – hangsúlyozza Prof. Dr. Mészner Zsófia, a Gyermekgyógyászati Központ szakembere.
Forrás: Gyermekgyógyászati Központ
2024. 05. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés