2024. Július 24. szerda
A következő szabályok megtartásával a daganatos betegségek kialakulásának egyharmada megelőzhető!

1. Ne dohányozz!

Ne használj semmiféle dohányterméket! A dohány a rák kialakulásának egyik vezető oka. A dohányzás nagyon ártalmas szokás, hosszútávon komoly egészségkárosodás a következménye. Amellett, hogy a tüdőnk megbetegedhet, más szerveinkre is hatással van, kiemelve az immunrendszer gyengítését is, amely szintén hozzájárul több betegséghez, melyek halálos kimenetelűek is lehetnek.

Rákmegelőzés1

2. Otthonodat, munkahelyedet tedd dohányfüstmentes környezetté!

Passzív dohányzásnak nevezzük azt, amikor nem mi magunk szívjuk a cigarettát, hanem olyan helyen tartózkodunk, vagy van az otthonunk, a munkánk, ahol mások dohányoznak és így mi is beszívjuk a füstöt. Így a cigarettafüst minket is károsíthat, egészségünket ronthatja. Nem véletlen az a sok korlátozás, amit Magyarországon is bevezettek ezzel kapcsolatban. Figyeljünk oda egymásra is!

Rákmegelőzés2Ne cigizz biciklizz

3. Óvakodj az elhízástól!

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik a mozgás és az egészséges táplálkozás. Innen egyenes út vezet ahhoz, hogy normál testsúlyunk legyen, és jól működjünk. Az elhízás hátráltathat és több betegség, köztük a rák kockázatát növelheti. Elhízásra utalhat, ha a testtömeg index 30 kg/m2 felett van.

Rákmegelőzés3

4. Iktasd napirendedbe a rendszeres mozgást! Minél kevesebb időt tölts ülve!

A rendszeres mozgás nagyon fontos. Felfrissít, formál, erőt és energiát ad, s akár barátokkal köthet össze. Erősíti az immunrendszert, oxigénhez juttatja a testünket. Egy kiadós séta is tökéletes, ha rendszeresen, akár 20-30 percet iktatunk be naponta.

Rákmegelőzés4

5. Táplálkozz egészségesen:

Egyél több, teljes kiőrlésű lisztből készült terméket, hüvelyeseket, zöldséget és gyümölcsöt! Mértékkel fogyassz nagy mennyiségű cukrot vagy zsírt tartalmazó, magas kalóriatartalmú élelmiszereket, kerüld a cukrozott italokat! Kerüld a feldolgozott hústermékeket, mértékkel fogyassz vörös húsokat és magas sótartalmú élelmiszereket!

Rákmegelőzés5

6. Mértékkel fogyassz alkoholos italokat! A rákmegelőzés szempontjából legjobb, ha egyáltalán nem iszol ilyeneket.

A túlzott alkoholfogyasztás károkat okozhat a pszichés, fizikai és közösségi életünkben. Az alkoholban lévő etil-alkohol sejtkárosító hatású, sejtméregnek is nevezhető. Felelős lehet a magas vérnyomásért, a szív zavaraiért, szívinfarktusért, agyvérzésért és daganatos megbetegedésért is.

Rákmegelőzés6

7. Óvakodj a túlzott napozástól, különös tekintettel a gyermekekre! Gondoskodj a napvédelemről! Kerüld a szoláriumot!

A mértékletes napozás jó hatással van a szervezetre, de a túlzásba vitt napozás, a leégés már igen káros. Minden leégést emlékként őriz a szervezetünk. Roncsolja, öregíti a bőrt, és bőrrákot okozhat.

Rákmegelőzés7

8. Tartsd meg az egészségügyi és biztonsági előírásokat a munkahelyeden, hogy megóvd az egészségedet a rákkeltő anyagoktól!

Ha különböző rákkeltő anyagokkal, vagy azok környezetében dolgozol, nagyon fontos a szabályok betartása. Ezek a szabályok érted vannak, azért, hogy megvédjenek. Fontos, hogy az otthonodban is figyelj erre és kerüld el a káros anyagok használatát – ide tartozik a levegőszennyezés is – a rákmegelőzésért, a Föld életének védelméért.

Rákmegelőzés8

9. Szellőztess naponta, hogy csökkenjen otthonod radonsugárzás szintje!

A Radon színtelen, szagtalan, nehéz radioaktív nemes gáz. Az egészségre ártalmas. Az urán bomlása során jön létre, amely a föld talajában található és felfelé távozva a levegőben fordul elő és zárt helyen feldúsul. Ezért is fontos a rendszeres szellőztetés.

Rákmegelőzés9

10. Nőknek:

Az anyák a szoptatással csökkenthetik az emlőrák kialakulását. Ha teheted, szoptasd gyermeked! Légy óvatos a hormonpótló kezelésekkel, mert ezek növelhetik a rák bizonyos fajtáinak kockázatát!Rákmegelőzés10

11. Igényeld 12. életévét betöltött leányod számára a térítésmentes HPV elleni védőoltást!

A méhnyakrák a gyakori rákos megbetegedések közül az egyetlen, amely védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető. A Magyar Állam térítésmentesen biztosítja a 7. osztályos lányoknak a Humán Papilloma Vírus elleni védőoltást, amely a méhnyakrákot okozza.

Rákmegelőzés11

12. Fogadd el a meghívást és vegyél részt szervezett vastagbélszűrésen, nőként pedig emlőszűrésen, méhnyakszűrésen is!

Amit meg tudunk előzni, előzzük meg, amit észre tudunk venni, vegyük észre! Rengeteg betegség van a Földön, ha van lehetőségünk megelőzni, és időben észrevenni, az az életünket mentheti meg.

Rákmegelőzés12

+1. 50 éves kor felett évente vegyél részt általános orvosi vizsgálaton, férfiként pedig prosztatavizsgálaton!

Rákmegelőzés13


Forrás: rakliga.hu
2022. 03. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés