2024. Július 18. csütörtök
A jómódú, magas végzettségű, ún. fehérgalléros munkakörben tevékenykedők körében gyakoribbak bizonyos agybetegségek, mint a kétkezi munkások körében.

Noha a jobban fizető, magas végzettséget igénylő munkakörök – az orvos, az ügyvéd, a matematikus, a mérnök, a menedzser – számítanak vonzóbbnak, ennek is megvan a maga hátránya: a Lou Gehrig-betegségként is ismert ALS (amyotrophic lateral sclerosis) ás a Parkinson-kór is gyakoribb ebben a körben, és nagyobb eséllyel halálos kimenetelű.

„Ez számunkra is meglepő kutatási eredmény, hiszen azt hinnénk, hogy a kétkezi munkások nagyobb eséllyel vannak különféle környezeti ártalmaknak – például vegyszereknek – kitéve, így növekszik a betegségek kockázata is” – fogalmaz a kutatást vezető John Beard, a U.S. Centers for Disease Control and Prevention munkatársa.

Szénanátha kúrasóval és finom ételekkel>>>

A kutatás során a szakemberek 26 különböző foglalkozást vizsgáltak, illetve megnézték az ALS és a Parkinson-kór arányát. A szakemberek nem tudják, hogy a tény, hogy a fehérgallérosok körében bizonyos betegségek gyakoribbak, mennyiben függ össze környezeti tényezőkkel. „Ahhoz, hogy a jelenség mögötti okokat is átlássuk, további kutatásokra van szükség” – fogalmaz John Beard.

Szappanos hajmosás a csodás hajkoronáért > > > 


Forrás: Medipress
2017. 07. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés