2021. Június 18. péntek
A legtöbb ember kicsit izgatottá válik, mikor meglát egy nagy pókot, de azok számára, akiket megmar a brazil vándorpók, ez az „izgalom” új jelentést nyer, ugyanis a pók méreganyaga erekciót vált ki a férfiaknál.

A brazil vándorpók (Phoneutria Nigriventer) mérge számos molekula tömény elegye, állítja Dr. Kenia Nunes, a Georgiai Orvosi Főiskola pszichológusa, aki jelenleg a pókméreg szokatlan mellékhatását vizsgálja. Az erős toxinokat tartalmazó pókméreg különféle tüneteket produkál a pók áldozatának szervezetében. Az egyik ilyen szimptóma a priapizmus, ami a pénisz állandó merevedésének állapotát jelenti.

pókméreg, erekció, priapizmus

Az órákig tartó és komoly fájdalommal járó erekció mellett a vándorpók mérge izomrángást, súlyos fájdalmat és légzési nehézséget okoz, sőt orvosi kezelés hiányában akár halálhoz is vezethet az oxigénhiány következtében. Ellenszérum hatására az áldozat egy héten belül felépülhet.

Szerencsére ennek a nagyméretű póknak – lábaival együtt az átmérője elérheti a 10-13 cm-t – kevés halálos áldozata van; hétezer regisztrált pókmarásból mindössze 10 ember vesztette életét a méreganyagtól.

A kutatók szerint a brazil vándorpók méreganyaga segítséget nyújthat a merevedési zavarokkal küzdő férfiak kezelésében. Dr. Kenia Nines és munkatársai kutatásuk során megtalálták azt a toxint, amely az erekcióért felelős. A PnTx2-6 elnevezésű anyag izolálása után a kutatók vizsgálni kezdték az anyag működési mechanizmusát, és összehasonlították az ismert potencianövelő készítmények működésével. Nunes szerint a toxin opcionális kezelést jelenthet azok számára, akiknél a hagyományos kezelés hatástalannak bizonyult.


Forrás: Medipress
2011. 03. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés