2024. Július 20. szombat
Az elsősegélynyújtás és a véradás fontosságára hívja fel a figyelmet a Médiaunió Alapítvány, az erről szóló kampányuk szerint minden ember képes hozzájárulni az életmentéshez.

Mentés másként - rajtad is múlik! című kampányukban rámutatnak az elsősegélynyújtási alapismeretek elsajátításának fontosságára.

November 1. és 30. között a 2-es metró három megállójában - a Batthyány téren, a Deák Ferenc téren és a Puskás Ferenc Stadionnál - padlómatricák segítenek memorizálni azokat az egyszerű elsősegélynyújtási módokat, amelyek ismeretében bárki megmenthet egy emberéletet, mindössze néhány perc alatt.

Elsősegélynyújtás

Rudolf Pétert, a Médiaunió Alapítvány kuratóriumi tagja elmondta: életek múlhatnak a szívinfarktus, a stroke, a cukorbetegség tüneteinek nem szakképzett, egyszerű honpolgárként történő felismerésén.

Kiemelte továbbá, hogy a véradás az egyik legkézenfekvőbb és leghathatósabb módja a segítségnyújtásnak. Csak úgy lehet feltölteni a hiányzó vérkészleteket, ha újra és minél többen - fiatalok és idősebbek - válnak rendszeres véradókká.

Az alapítvány megbízásából az Ipsos Zrt. a magyar lakosok körében végezett kutatást: a válaszadók 72 százaléka életében legalább egyszer volt már elsősegély-tanfolyamon, ennek ellenére az ezer válaszadó átlagosan 2,8-ra értékelte magabiztosságát egy 5-ös skálán. A kutatásában részt vevők közel egyötöde került már olyan helyzetbe, amikor elsősegélyt kellett nyújtania.

Az idősebbek jellemzően kevésbé magabiztosak tudásukban, ugyanakkor kevesebbszer is kerülnek olyan helyzetbe, amikor elsősegélyt kell nyújtaniuk. A fiataloknak - bár magabiztosabbnak tartják magukat - mindössze 9 százaléka merne segíteni, ha valaki elájulna mellette az utcán.

Az első és egyik legfontosabb teendő, ha valaki rosszul lesz, hogy megvizsgáljuk őt és segítséget hívjunk. Egy perc elég a jelek felismerésére, a határozott fellépésre és a segítséghívásra - emelték ki. Sajnos a kutatásban résztvevők mindössze fele tudja csak helyesen a mentők hívószámát (104) - igaz, a 112-es segélyhívón keresztül is lehet segítséget kérni.

Kiemelték az időfaktor fontosságát, különösen hirtelen szívleállás esetén. Öt percen belül meg kell kezdeni az újraélesztést, hogy elkerülhető legyen az idegsejtek maradandó károsodása. Ilyen esetben a laikus segítségnyújtás döntő szerepet játszik. A 2-es és 3-as metró vonalán 2013 óta minden megállóban van defibrillátor, ami szükség esetén - a forgalmi ügyeletes értesítésével vagy a vészjelző készüléken keresztül jelezve - azonnal igénybe vehető.

Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese elmondta: az ország véradásra alkalmas lakosságának mintegy 4 százaléka rendszeres véradó, holott minden 18 és 65 év közötti egészséges nő és férfi, akinek a testsúlya eléri az 50 kilogrammot, szerepet vállalhatna a stabil vérkészlet biztosításában.

Tíz perc elegendő egy egység vér levételére.

Az Ipsos-kutatás kimutatta, hogy a válaszadók több mint fele még soha nem adott vért, és mindössze 5 százaléka járul hozzá negyedéves rendszerességgel a hazai egészségügyi intézmények számára szükséges nap 1600-1800 egység vér biztosításához.

A kampányt szakértő partnerként az Egy Csepp Figyelem Alapítvány, a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Vöröskereszt, az Országos Mentőszolgálat, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány, az Országos Vérellátó Szolgálat, a Strokeinfó Alapítvány, az UNICEF Magyarország és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata segíti.


Forrás: MTI
2022. 11. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés