2021. Május 11. kedd
Erősebb és tovább tartó emlékek alakulhatnak ki, amikor valaki ellazult állapotban van. Ilyenkor az agy emlékezéssel összefüggő idegsejtjei összehangoltan sülnek ki egyes agyhullámokkal – ismerték fel amerikai kutatók. A megállapítás tanulási zavarokkal vagy bizonyos típusú demenciával élők terápiáját segítheti.

Az agyi áramköri szintű események és azok viselkedésre gyakorolt hatása között közvetlen kapcsolatot állapítottak meg Ueli Rutishauser, a Kaliforniai Technológiai Intézet munkatársa és kollégái.

emlékek

A kutatók magyarázata szerint az agyi szinkronizálást a théta-hullámok befolyásolják, amelyek összefüggenek az ellazulással, az álmodozással és az álmossággal, de a tanulással és az emlékek formálásával is. Míg annak eddig is tudatában voltak, hogy relaxált állapotban az agy hatékonyabban fogadja az új információkat, a mostani vizsgálat rámutatott arra is, hogy ellazult állapotban a neuronok úgy képesek együttműködni, hogy javul a memória.

Vizsgálatukban a kutatók nyolc önkéntesnek száz fotót mutattak különböző dolgokról. A képeket egy másodpercig nézhették. 15-30 perccel később újra 100 képet mutattak nekik – közülük 50 újat, ötvenet pedig az első sorozatból –, majd megkérték őket, hogy emlékezzenek vissza, melyek szerepeltek már korábban.

Eközben elektroenkefalográfiás (EEG) méréssel rögzítették idegsejtjeik aktivitását, valamint az agy azon területeinek elektromos „háttérjeleit”, amelyekben az emlékek formálódnak. Megállapították, hogy a megismerés erősebb volt, ha a tanulásra akkor került sor, amikor az idegsejtek a théta-hullámokkal összehangoltan sültek ki.

A théta-hullámokkal kapcsolatos kutatások többségét patkányokkal végzik, csupán néhány emberekkel lefolytatott teszt létezik, részben azért, mert az EEG-hez szükséges elektródákat közvetlenül az agy felszínéhez kell helyezni, hogy pontos legyen a mérés.

A mostani tanulmányban epilepsziával élő önkéntesek vettek részt, akik egyébként is átestek EEG-vizsgálaton, hogy rohamaik forrásának helyét feltérképezzék.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés