2021. Június 16. szerda

A szívnek is jót tesz a gyomorműtét

elhízás, gyomorműtét, szívinfarktus
1 . oldal
A túlsúly csökkentését célzó gyomorműtétek a fogyás mellett más kedvező hatással is bírnak: egy tanulmány szerint a műtéten átesett betegekben jelentősen csökken a szívinfarktus és az egyéb szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának kockázata.

Elhízás miatt gyomorműtéten átesett betegek esetében vizsgálta a szív- és érrendszeri betegségek rizikójának alakulását az a hat tanulmány, melynek adatait összegezték az USA-beli Dartmouth-Hitchcock Egészségügyi Központ munkatársai. A kockázatot olyan tényezők meghatározásával mérték fel, mint a testsúly, a vérnyomás és a koleszterinszint.

elhízás, gyomorműtét, szívinfarktus

A kutatók azt találták, hogy a gyomorműtéten átesett betegekben a meg nem műtöttekhez képest csökkent a jövőbeni szív-érrendszeri megbetegedések rizikója. A szívinfarktus, szívsebészeti beavatkozás vagy szívbetegség miatti, 10 éven belül bekövetkező halálozás rizikója például 7%-ról 3,5%-ra csökkent a műtét után.

A számok csak becslések, ezért az elhízás kezelésére szolgáló sebészi eljárások hosszú távú hatásainak megítéléséhez további kutatás szükségesek – mondta el dr. John A. Batsis, a kutatást végző intézet munkatársa. Batsis szerint azonban a tanulmány fontos üzenete, hogy amennyiben a konzervatív kezelési módok nem járnak eredménnyel, a túlsúly sebészi csökkentése megfontolandó lehetőség az elhízott betegek szív- és érrendszeri szövődményeinek enyhítésében.


Forrás: Medipress
2008. 10. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés