"Aggódunk a recessziós elhízás miatt, amely csak súlyosbítja a gyermekek körében tapasztalt általános elhízási tendenciát" – mondta Kenneth Land, az amerikai gyermekek higiénés és egészségügyi helyzetét tanulmányozó Child Well-Being Index program igazgatója.
"Fennáll az a veszély, hogy a szülők a gyorséttermi, olcsó, szénhidrátban és cukorban gazdag ételeket részesítik előnyben az egészséges táplálkozással szemben, ennek következtében nő a túlsúlyos gyermekek és serdülők aránya" – figyelmeztetett Land, a Duke Egyetem szociológia professzora a tanulmányt ismertetve.
Egy tavaly megjelent felmérés szerint az amerikai gyermekek 32 százaléka túlsúlyos és 16 százaléka elhízott. Az utóbbi gyermekek aránya 1980 és 1999 között megháromszorozódott: a járvány oka az olcsó, magas zsír- és cukortartalmú étrend, a gyümölcsök és friss zöldségek elégtelen fogyasztása és a mozgáshiány.
A Duke Egyetem kutatói a program keretében a 2009-es jelentés elkészítésekor több tucatnyi mutatót elemeztek, és külön tanulmányozták a jelenlegi recesszió hatását a gyermekekre.