2024. Július 22. hétfő
A legtöbb felnőttre szép lassan, fokozatosan kúsznak fel a plusz súlyok a kor előrehaladtával, ám egy nemrégiben végzett felmérés szerint már néhány kiló felesleg is megnövelheti egyes krónikus betegségek – például a kettes típusú cukorbetegség vagy a magas vérnyomás – kockázatát.

Amint azt a kutatást vezető dr. Frank Hu, a Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskolájának professzora megjegyezte, senki sem hízik meg egy éjszaka alatt, az átlagember évente negyed-fél kg-mal lesz nehezebb, ám ha átlépi azt a kritikus pontot, amikor már túlsúlyosnak számít, már nagyon nehéz visszanyerni az egészséges testsúlyt. Éppen ezért mindennél fontosabb a megelőzés.

A 21. század különös betegsége> > > 

A Journal of the American Medical Association című lapban közzétett kutatás során arra derült fény, hogy minden 5,5 kg-nyi hízás 30 százalékkal növelte a cukorbetegség kockázatát, 14 százalékkal a magas vérnyomásét, 8 százalékkal pedig a szívbetegségét vagy stroke-ét. Ugyanez a súlytöbblet 6 százalékkal megnövelte az elhízással összefüggő rákbetegségek kialakulásának és 5 százalékkal az idő előtti elhalálozás előfordulásának esélyét, emellett 17 százalékkal csökkentette a valószínűségét annak, hogy az illető személy egészséges öregkort fog megélni.

A szénanátha súlyos szövődményei >>>

A fentinél nagyobb mértékű hízás már drámai mértékben növelte a különféle betegségek kockázatát, 22 kg súlytöbblet hatására például tízszeresére nőtt a kettes típusú cukorbetegségé, a magas vérnyomásé megduplázódott, csakúgy, mint a szívbetegségé és a stroke-é. A fenti adatokat egy több mint 93 000 nő és 25 000 férfi bevonásával készült vizsgálat során gyűjtötték össze a szakemberek, akiket 18, illetve 15 éven át kísértek figyelemmel. 55 éves korukra a nők átlagosan 14, a férfiak 10,5 kg-mal voltak nehezebbek, mint a vizsgálat kezdetekor. Előbbiek főleg a terhesség alatt és után híztak meg.


Forrás: Medipress
2017. 07. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés