2024. Július 18. csütörtök
Egy pekingi klinika elektrosokkal kezelt egy meleg fiatalembert, annak reményében, hogy így heteroszexuálissá válik. A Xiao Zhen becenév alatt futó Jang Tenget traumatizálta az élmény, ezért kárpótlást követelt a klinikától. Az intézmény egyelőre hallgatásba burkolózott.

A botrányos esetre a pekingi Xinyu Piaoxiang Klinikán került sor, miután a páciens a pszichológusának bevallotta, hogy gyakran vannak férfiakhoz kötődő erotikus gondolatai. Jang szerint felháborító, hogy Kínában a homoszexualitást sokáig mentális betegségként kezelték, és elektrosokk segítségével próbálták gyógyítani. 2001-ben azonban a bíróság megállapította, hogy a melegek nem betegek, és az elektrosokk nem tartozik az elfogadható gyógymódok közé.

A pekingi bíróság 3500 jen – 562 dollár – kárpótlás kifizetésére kötelezte a klinikát, és felszólította őket, hogy honlapjukon nyilvánosan kérjenek bocsánatot a fiatalembertől. A klinika egyelőre nem reagált a döntésre, ugyanakkor a közösségi felületeken egyre több helyen bukkantak fel a fiú ügyével foglalkozó dokumentumok.

Az emberjogi aktivisták szerint Jang esete mindenképpen precedens értékű, hiszen korábban még egyetlen klinikát sem köteleztek büntetés kifizetésére és nyilvános bocsánatkérésre azért, mert a homoszexualitást betegségként kezelte, és emberhez méltatlan módon próbálta gyógyítani, holott Kínában ez egyáltalán nem számít ritkaságnak.


Forrás: Medipress
2015. 01. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés