
Több szervezet, köztük az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is azt ajánlja az édesanyáknak, hogy a csecsemőket hat hónapos korukig kizárólag anyatejjel táplálják. Ugyanakkor nincs sok ismeretünk arról, hogy a szoptatás megvédi-e a kicsiket az ekcéma kialakulásától.

A King's College London kutatói 51 ezer, nyolc és tizenkét év közötti gyermeket vizsgáltak meg összesen 21 országban, Ázsiában, Afrikában, Európában és Latin-Amerikában. A kutatásból kiderült, hogy azok, akiket édesanyjuk négy vagy annál több hónapig szoptatott, ugyanannyira voltak hajlamosak az ekcéma kialakulására, mint akiket kevesebb ideig tápláltak anyatejjel.
A hosszabb szoptatás ugyan nem csökkenti az ekcéma kialakulásnak a kockázatát, a kutatók mégis hangsúlyozták, hogy az anyatejes táplálásnak számos egyéb egészségügyi előnye is van a csecsemőkre nézve.
„Széles körben elfogadott, hogy az anyatej a legfontosabb és legmegfelelőbb táplálék a kisbabáknak. Különösen a fejlődő országokban fontos azt szem előtt tartani, hogy a szoptatás a tápszerekkel összehasonlítva csökkenti a gyomor-és bélrendszeri fertőzések kialakulásának kockázatát. Ezt a tanulmányunk sem cáfolta” – mondta el Dr. Carsten Flohr az egyetem sajtóközleményében.