2024. Július 22. hétfő
Aki éjjel a hűtőbe nyúl, drámai következményekkel kell, hogy számoljon – derítették ki amerikai kutatók. Az éjszakai evés ugyanis sokkal jobban hizlal.

Az amerikai Északnyugati Egyetemen az alvást és a napi ritmust kutató munkacsoport kísérletekkel vizsgálta, milyen hatással van az étkezés időpontja a testsúlyra. Hat héten át figyeltek meg két egércsoportot, amelyek azonos kalóriatartalmú táplálékot fogyasztottak, és hozzávetőlegesen ugyanannyit is mozogtak. A két csoport közti egyetlen különbség az étkezés időpontja volt – egyikük éjjel, másikuk nappal kapott enni.

evés, táplálkozás

Az eredmény szerint a táplálkozás időpontja jelentősen befolyásolta az egerek testtömegét. Azok az állatok, amelyek csak nappal jutottak táplálékhoz, jóval többet nyomtak, mint éjszaka falatozó fajtársaik – tudósít a Die Welt című német lap internetes kiadása. Mivel az egerek éjjeli életmódot folytatnak, számukra az éjjeli táplálkozás a normális.

A szokatlan étkezési időpontok okozta súlygyarapodás háttere még nem teljesen tisztázott, de a kutatók feltételezik, hogy a testhőmérséklet, a jóllakottságért felelős hormonok és az alvási viselkedés játszanak fontos szerepet benne.

Hasonló jelenség figyelhető meg az embernél is. Annak, aki nem reggelizik, hanem helyette éjjel eszik többet, átlagosan magasabb a testtömegindexe. Ezért a kutatók úgy vélik, hogy eredményeik alkalmazhatók az emberre is. Összefüggés kell, hogy legyen a belső óra, a táplálkozás ideje és a zsír beépítése között.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés