2021. November 30. kedd
A népbetegségnek számító kórképek kezelésében kutatások szerint kiemelt szerepet kap a mozgás és táplálkozás, ám ez idáig mégsem volt megoldott, hogy az érintettek megfelelő szakemberhez kerüljenek. Az Életmód Orvosi EgészségPontok Magyarországon elsőként ezt a hiányt hivatottak betölteni.

Egyedülálló kezdeményezés Magyarországon

Inzulinrezisztencia, 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás- csak pár olyan kórkép a sok közül, melyek kezelésében a gyógyszerek mellett, vagy akár anélkül, önmagában is igen fontos szerepet játszik a táplálkozás és a rendszeres edzés. Az emberek többsége tisztában van a megfelelő étkezés és testmozgás fontosságával, ám a köztudatban elterjedt szabályok, edzéstervek és diétás tanácsok mit sem érnek, ha már egy kis sétától is drasztikusan leesik a vércukorszint, vagy minimális fizikai aktivitás mellett is nagyobb vérnyomás-emelkedés okoz panaszokat. Ilyen esetekben nem a mozgás elhagyása jelenti a megoldást, hanem az említett kórképek kezelésében jártas szakember által összeállított, személyre szabott edzés- és táplálkozási terv.

Az életmóddal összefüggő krónikus betegségek terápiájában a gyógyszeres kezelés mellett az életmódváltást is szakemberek segítik és felügyelik.

Az említett betegségekben érintettek felől érkező, egyre növekvő igény kielégítése céljából Magyarországon elsőként egy olyan hálózat alapítottunk, mely erős szakorvosi háttérrel komoly hangsúlyt fektet az életmód orvoslásra, méghozzá orvos, dietetikus és mozgásterapeuta együttes közreműködésével. Az Európában, sőt a világon is egyedülállónak számító úttörő kezdeményezéshez már több fitneszterem is csatlakozott, így az Életmód Orvosi EgészségPontok szakemberei a háttérben biztonságot adó szakorvosi központokkal működnek együtt, miközben a legfrissebb nemzetközi standardok szerint alkalmazzák az életmód orvoslás eszközeit - mondja dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság alapítója, az American College of Lifestyle Medicine tagja.

Dr. Babai László felhívta a figyelmet, hogy tudomása szerint és piaci tájékozódások alapján ez a fajta orvosi rendelő – fitnesz terem szoros együttműködésével megvalósuló életmód orvoslás sem Európában, sem az USA-ban nem alakult ki. Az Életmód Orvosi EgészségPontok elindulásával ma Magyarország világviszonylatban éllovas a nyugati társadalom legnagyobb egészségügyi terhének számító életmóddal összefüggő betegségek életmód orvoslással való gyógyításában. A rendszerben dolgozó mozgásterapeuták, dietetikusok és gyógytornászok rendszeres továbbképzésen részt vevő, magasan képzett, az életmóddal összefüggő betegségek kezelésében jártas szakemberek, akik a paciens aktuális állapotának függvényében állítják össze a személyre szabott életmódprogramot.

Orvosok szerint így lehet gyorsabban gyógyulni>>>

Az Életmód Orvosi EgészségPontok szolgáltatásai

életmód orvosi felmérés

életmód orvosi egészségterv (személyre szabott gyógyító mozgás- és étkezési terv) összeállítás

személyre szabott, pulzuskontrollált, szakember által vezetett edzés

gyógytorna

dietetikai tanácsadás

Az Életmód Orvosi EgészségPontokban elsőként nyílik lehetőség, hogy a gyakorlatban is megvalósulhasson a gyógytornán túli gyógyító mozgás a gyógyítást vezető orvossal szoros együttműködésben, a betegség gyógyszeres, dietetikai és egyéb kezelésével összhangban – mondja Csontos Szabolcs edző-személyi edző. Eddig is sokan fordultak edzőhöz azzal a kéréssel, hogy orvosa mozgást tanácsolt, azonban nagyon nehéz úgy megtervezni a mozgást, hogy az orvossal nem volt mód kommunikálni, valamint az edzők a betegségekről, gyógyszerekről is korlátozott információval rendelkeznek. Az Életmód Orvosi EgészségPontok ebben egyedi és eddig nem tapasztalt – mutat rá Csontos Szabolcs. Az Életmód Orvosi EgészségPontokban csak licences edzők dolgozhatnak, akik rendszeres belső képzéseken szereznek részletes ismereteket az életmód betegségek – mint inzulinrezisztencia, magasvérnyomás, cukorbetegség – kórtanáról, tüneteiről, gyógyszeres kezeléséről, dietetikai és mozgási kezelési alapokról, a gyógyszerek és mozgás kölcsönhatásáról. Ezek alapján tudjuk megtervezni és kivitelezni a gyógyító és biztonságos mozgást, járulhatunk hozzá a páciens gyógyulásához.

Mi az életmód orvoslás?

Az életmód orvoslás a bizonyítékokon alapuló orvostudomány egyik legújabb ágazata, ami nem csupán a tüneteket kezeli, hanem a betegségek kiváltó okait csökkenti, így nagy szerepe van a krónikus betegségek (pl. inzulinrezisztencia, 2-es típusú diabetes, magas vérnyomás, elhízás) gyógyításában, megelőzésében, valamint a progresszió lassításában. Az életmód orvoslás nagy hangsúlyt fektet a személyre szabott táplálkozásra, a mozgásterápiára, stressz-menedzsmentre, melyeket szükség esetén gyógyszeres kezelés egészít ki. Az életmód orvoslás hatékonyságát már több kutatás is megerősítette, hiszen például cukorbetegség esetén kimutatták, hogy 8 hetes rendszeres testmozgás 0,66%-kal csökkenti a Hba1C értéket, valamint napi 30 perc intenzív séta a hét 3-7 napján fél év alatt jelentősen javítja az inzulin érzékenységet. Magas vérnyomás során pedig heti 5-7 alkalommal, minimum 30 perc aerob állóképességi edzés átlagosan 5-10 Hgmm-rel csökkenti a vérnyomást, így nagy szerepe van a hipertónia kezelésében is. Mindehhez viszont magasan képzett, az életmód orvoslásban jártas szakemberek közreműködésére van szükség, akik elegendő időt és energiát szánnak a páciensek egyéni kezelésére és utánkövetésére.

Kiknek nyújtanak segítséget az Életmód Orvosi EgészségPontok?

magas vérnyomásban szenvedők

cukorbetegek, inzulinrezisztensek

érszűkület esetén

szív-és érrendszeri problémákkal küzdők

túlsúllyal küzdők

várandósok

mozgásszervi panasszal küzdők

akik egészséges életmódot szeretnének folytatni

Szakorvosi háttérrel

Az Életmód Orvosi EgészségPontok világviszonylatban egyedülállósága a szakorvosi rendelők és a gyógyulás helyszíneinek, a fitnesztermeknek és sportpályáknak a gyakorlati összekapcsolása. Ezzel valóságban jön létre az a régen vágyott együttműködés, ahol a mozgás, az életmód, a táplálkozás szerves részévé válik a gyógyításnak, gyógyulásnak. A páciens, a mozgásterapeuta, a dietetikus és az orvos egy csapatot alkotva, egymás tevékenységét látva, közösen alakítják a kezelést, követik az eredményeket, igazítják azokhoz a terápiás eszközök használatát. Az Életmód Orvosi EgészségPontok szakorvosi hátterét az Életmód Orvosi Központ és a Prima Medica EgészségCsoport további kiemelt magánorvosi szakmai központ tagjai biztosítják.

Mobil applikációval támogatott hatékonyság

A hatékony gyógyítás érdekében az Életmód Orvosi EgészségPontok gyógyító munkáját saját fejlesztésű applikáció támogatja. Az énEgészségem alkalmazással nem csupán láthatjuk, mennyit, milyen hatékonysággal mozogtunk, illetve mit és mennyit ettünk, hanem azonnal össze is hasonlíthatjuk, hogy az életmód orvoslásban előírt gyógyító mozgási- és étkezési tervhez képest alul, esetleg felül teljesítünk. Ráadásul az elvégzett mozgást, megvalósult étkezést a gyógyító csapat többi tagjai – mozgásterapeuta, dietetikus, orvos – is látja, követheti.

A mozgási és táplálkozási tervet az edző és a dietetikus állítja össze az általa használt orvosi informatikai rendszerben. A páciens az énEgészségem applikáción keresztül fokozott adatvédelem mellett lekéri ezeket a terveket, melyek ettől kezdve az applikációban megtekinthetőek. A páciens felviszi konkrét időpontra a táplálkozását, mozgását, és - ismételten fokozott adatvédelem mellett - beküldi az edző, dietetikus orvosi informatikai rendszerébe. Így az adott szakember láthatja az illető mozgási és táplálkozási adatait, és elemezheti azokat- mondja Varga Dóra dietetikus, az Életmód Orvosi EgészségPontok szakmai vezetője, aki hozzátette, az alkalmazás további jó oldala, hogy táplálkozás és mozgás mellet a laborértékek és egyéb egészségügyi adatok is rögzítésre kerülhetnek.


Forrás: Orvostkeresek.hu
2016. 11. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés