A University of Iowa munkatársai egy új hormont fedeztek fel, amely a fibroblaszt növekedési faktor 21 (FGF21) névre hallgat, és a májban termelődik magas szénhidrátszint esetén. Ezután a váráramba kerül, és üzenetet küld az agynak, hogy ne fogyasszunk több édességet. Ez a szervezet természetes védekező mechanizmusa az elhízás ellen, ennek mértéke azonban minden embernél más és más. “Ez az első ismert hormon, ami a májban termelődik, és a cukorbevitelt szabályozza. Az eddig ismert, étvágyat befolyásoló hormonok nem a májban termelődnek, és nem szabályozzák a szénhidrát, a fehérje vagy a zsír bevitelét közvetlen módon” – mondja a kutatás egyik vezetője, Dr. Matthew Potthoff egyetemi adjunktus.
Lucas BonDurant, a kutatás másik vezetője hozzátette, hogy az egy ideje már közismert tény, hogy az FGF21 hormon az inzulinérzékenységet fokozza. A szakember szerint az FGF21 segíthet azoknak is, akik nem érzékelik, mikor fogyasztottak túl sok cukrot, ezért a diabétesz könnyebben kialakulhat.