2021. Május 06. csütörtök
A városi legenda szerint a dohányzásról való leszokás egyet jelent a hízással, ami részben igaz is, azonban egy kutatás szerint ez nem a cigaretta elhagyása miatt van, hanem éppen ellenkezőleg: a dohányzás felelős a súlygyarapodásért.

A Navarrai Egyetem Megelőző Orvoslási Intézetének munkatársai kapcsolatot fedeztek fel a szív- és érrendszeri betegségek két kockázati tényezője, az elhízás és a dohányzás között. A spanyol kutatók 7565 résztvevő 50 hónapnyi, korra, nemre, testtömegindexre és életmódra vonatkozó adatait elemezték.

dohányzás, leszokás, hízás

A Francisco Javier Basterra-Gortari vezette kutatócsoport vizsgálata alatt a leszokók annál többet híztak, minél több szál cigarettát szívtak el naponta a kutatás kezdetekor. Azok, akik tovább folytatták a dohányzást, több súlyt szedtek fel, mint a nem dohányzók. Összességében tehát megállapítható, hogy a nikotin nem segít a testsúly megőrzésében.

Sokakat – főként a nőket – mégis a hízástól való félelem tart vissza abban, hogy felhagyjanak a dohányzással. A témával foglalkozó legtöbb kutatás ugyan megerősítette, hogy a leszokás hízással jár, azonban a felszedett kilók mértéke nagyon is eltérő. A mostani kutatás szerint hosszú távon mégis megéri leszokni, már csak azért is, mert a túlsúly és a dohányzás együttesen kifejezetten káros a szív-érrendszerre; abbahagyása nagyban hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rák kockázatának csökkentéséhez.


Forrás: Medipress/Vital
2010. 04. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés