2024. Július 22. hétfő
Ha azt a diétát választod, amelyiket a legjobban szereted, nem biztos, hogy többet fogsz fogyni.

Elképzelhető, hogy ha az alapján választasz súlycsökkentő étrendet, hogy melyik ételeket kedveled, akkor kevesebbet fogysz – állítja egy új tanulmány. A kutatók két vizsgálati csoportot hasonlítottak össze. Az egyikben a fogyni vágyók választhattak két étrend közül, a másik csoportban véletlenszerűen kaptak egyet a két étrend közül. Azok, akik választhattak az ételek közül, kevesebbet fogytak, mint azok, akiknek nem volt választási lehetőségük. „A fogyás mértékében tapasztalt különbség nem volt statisztikailag jelentős.” – mondta Dr. William Yancy Jr., a közlemény szerzője, a Center for Health Services Research in Primary Care at Duke Egyetem tudományos munkatársa. „A súlyvesztés mértéke hasonló volt a két csoportban. Csak a változás iránya nem a várt módon alakult.” Az Annals of Internal Medicine júniusi számában közzétett tanulmányban 207 önkéntest véletlenszerűen osztottak két csoportba.

Fogyokura tablet

A vizsgálat 48 hétig tartott, ennek során a résztvevők csoportos és telefonos tanácsadást is kaptak. A kutatók azt feltételezték, hogy azok az emberek, akik olyan ételeket kapnak, amiket szeretnek, jobban betartják a diétát és többet fogynak, mint azok, akik nem választhattak az ételek közül. Az előbbi csoportnak arra is lehetőséget adtak, hogy 12 hét elteltével lecseréljék a diétát másra, ha az elsővel nem voltak megelégedve, de nagyon kevesen éltek ezzel a felajánlással. Negyvennyolc hét elteltével azok, akik választhattak az ételek közül 12,6 fontot (kb. 6,5 kg) fogytak, míg azok, akiknek nem volt választási lehetőségük 14,8 fontot (kb. 7,4 kg). Mivel a kutatás nem vizsgálta a fogyás hosszútávú sikerét és a két csoport között a súlyvesztés mértéke nem volt statisztikailag jelentős, ezért felmerül a kérdés, hogy vajon hatékonyabb lehet-e egy olyan diéta, amit az alapján állítunk össze, hogy melyik ételeket szeretjük. „Ez mindenképpen egy ésszerű érv.” – mondta Yancy. „Úgy tűnik azonban, hogy az étrend kiválasztásától nem lesz hatékonyabb a fogyás.”

Yancy hozzátette, hogy bizonyos esetekben az a leghatékonyabb diéta, amiben új ételek kipróbálására is van lehetőség. „Előfordulhat, hogy a fogyókúrázóknak be kell építeniük néhány új ételt az étrendjükbe ahhoz, hogy a diéta a lehető legsikeresebb legyen. A jó hír az, hogy az ízlésünk alkalmazkodni tud az új étrendhez és idővel még élvezhetjük is ezeket az ételeket.” – mondta Yancy. „Ha figyelembe vesszük, hogy ki milyen ételeket szeret és bevonjuk a pácienst az ételek kiválasztásába, az javítani fogja a hosszútávú együttműködést és tartós lesz a fogyás.” – mondta Christine Santori, a Center for Weight Management at North Shore-LIJ’s Syosset Kórház programvezetője, aki nem vett részt a kutatásban. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy ha azt a diétát választjuk, amit szeretünk és aminek esetleg magasabb a kalóriatartalma is, akkor nehezebb a diétának megfelelő adagokat betartani, ami kevésbé hatékony fogyást eredményezhet. „Véleményem szerint az a legjobb, ha az étrend összeállításánál számításba vesszük az illető anyagcsere-profilját és a beteggel együttműködve választjuk ki a számára megfelelő ételeket.”

A kutatók egyetértettek abban is, hogy a jövőben tervezett vizsgálatokban az optimális diéta kialakítása során figyelembe kell venni a betegek metabolikus és genetikai profilját. „Az anyagcserét számos vér alapú és egyéb vizsgálat segítségével fel lehet mérni, ami arról is tájékoztat, hogy mi zajlik a szervezetben.” – nyilatkozta Yancy. „Ide tartoznak azok a tesztek is, amelyeket például a szűrések során végeznek az egészségügyi szolgáltatók, ilyen a vér zsír-, cukor- és inzulinszintjének meghatározása.” Az előzetes vizsgálatok azt sugallják, hogy azok az emberek, akiknél inzulinrezisztencia, alacsony HDL-koleszterin vagy magas trigliceridszint igazolható a vérben, azoknál előnyösebb az alacsony szénhidrát tartalmú diéta alkalmazása. „Ami a genetikai profilt illeti megtanultuk, hogy bizonyos génvariációk növelik az elhízás és a cukorbetegség kockázatát. Elképzelhető, hogy egy bizonyos genetikai háttér esetén az egyik diéta hatékony, míg a másik nem.”


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés