2024. Július 22. hétfő
Mi a kapcsolat a fokozódó stressz és a diéta sikertelensége között? -  Sikeres diéta
Talán fel sem tűnik, de életritmusunk évről évre gyorsul. Gyorsabb a számítógépünk, rövidebb idő alatt vásárolunk és döntünk. Lehet, hogy mára ebben az általános fejlődésben elérkeztünk belső szerveink egészséges működésének határához?

Erről olvashatjuk Dr Medgyesi János a MedFood Kft orvosigazgatója véleményét és tapasztalatait.

Ahogy jönnek a pácienseim a rendelőbe, a szokásos kérdés: … és hogy áll a stresszel? A válasz apatikus vállvonogatás mellett szinte mindig ugyanaz: „stressz – az folyamatosan van, már annyira állandósult a mindennapjaimban, hogy külön fel sem tűnik…együtt élek vele.”

Sajnos a mai étkezési gyakorlatunk az, hogy ha szorít az idő a munkánkban, éjszaka dolgozunk, akkor fáradtságunk, kimerültségünk elfedésére valami finomságot eszünk, hiszen ilyenkor aztán tényleg „megérdemeljük”! Ismerős lehet, hogy a fáradtan bekapunk egy jutalom csoki falatot, pár pillanatig eltölt egy kellemes érzés, majd – szinte automatikusan nyúlunk a következő kockáért…míg elfogy tábla, ki nem ürül a doboz.

Miért, olyan jelentős probléma ez?

Diéta és stressz1

Mi a kapcsolat a fokozódó stressz és a diéta sikertelensége között?

Az egyik fő gond, hogy stressz esetén észrevétlen marad számunkra számos étkezésünk.

A fáradtság, feszültség esetén a tudatos agykérgi kontroll funkcióink (prefrontális lebeny) már gyengébben működnek, így az éhségért, evésért felelős érzelmi központunk (limbikus rendszer és amygdala) működése előtérbe kerül. Az érzelmi központ aktiválódása pedig nem tudatosuló étkezésekhez vezet.

Talán ismerős, hogy hazaérkezés előtt határozottan megfogadjuk magunkban, hogy ma, biztos nem fogok vacsorázni, egészségesen fogok étkezni! Ám belépve az otthon kellemes környezetébe szinte önkéntelen mozdulattal nyitjuk a hűtőszekrényt… a következő „tudatos” állapot, hogy jelentős mennyiségű étel fogyasztottam el, úgy, hogy szinte nem is emlékszem rá. Ezután következik a jól ismert érzés: „megint elbuktam”, tele vagyok bűntudattal és kisebbségi érzéssel. A kimerültség egy neuro-élettani folyamatot indított be, amely evési kontrollvesztést eredményez. Orvosi diéta programok számolnak a fenti hatással, megfelelő tervezéssel kiküszöbölik és rendszeres találkozások révén megerősítik a tudatos döntést.

A másik hátránya a stresszes állapotnak, hogy jóval kevesebb szénhidrát elfogyasztása fog már súlynövekedést eredményezni.

Stresszdiéta2

Évekkel ezelőtt az egyik vadász páciensem közel 30 kg-ot fogyott az orvosi diétás programunkban. Ezt a fantasztikus sikert megünnepelte egy 3 hetes korzikai nyaralással. Hazaérkezve, a kontroll konzultációnkon aztán részletesen beszámolt a történtekről: „Doktor úr elmondom, hogy töltöttem az elmúlt 3 hetet, az első héten még pontosan betartottam az előírásokat, keveset ettem, kerültem az édességet, minimális alkoholt fogyasztottam. A második héten már lazult a belső fegyelem, aztán a harmadik héten… hát hadd ne mondjam, habzsi-dőzsi, vagyis ami a csövön kifért: cukrászda, sörözés és finom tészták! Amikor hazaértünk ráálltam a mérlegre, legnagyobb meglepetésemre a 3 hét alatt csak 2 kilót híztam! Pontosan annyit, mint máskor egy stresszes hétvége alatt.”

Az állandósuló napi feszültség átalakítja májunk anyagcsere működést (csökkenti pl. az inzulinbontó képességét – ezáltal csökken zsírbontásunk), emésztő nedveink áramlása lelassul, mindezek eredményeképpen napi szénhidrát terhelhetőségünk ilyen állapotban jelentősen mérséklődik.

Tehát minél nagyobb stresszben vagyunk (ez pedig évről évre világszerte fokozódik, ideértve a Covid járvány hatását) annál fontosabb lenne, hogy visszaszorítsuk szénhidrát fogyasztásunkat, ha meg akarjuk őrizni egészségünket hosszú távon!

Sikeres diéta

Ehhez természetesen előzetes tervezés szükséges, hiszen a fogyásunkat csak úgy tudjuk beindítani, ha a napi a szénhidrát bevitelünket lecsökkentjük 50 gr alá. Ilyenkor elengedhetetlen a szakember (edző, dietetikus), krónikus betegségek esetén orvos segítsége!

Orvosi diéta esetében többek között felmérésre kerül a diétázni vágyó egészségügyi állapota, élethelyzete ezáltal a legideálisabb diéta kezdési időpont, hiszen az átállás 2-4 napot vesz igénybe. Meghatározásra kerül a napi étrend, melyben jelentős szerepet kapnak a legfontosabb magas fehérjetartalmú ételek is.

A kellő hozzáértéssel összeállított étkezési terv és kivitelezése egy csodálatos élménnyel ajándékoz meg minket a következő hetekben: fogyni fogunk, ami eddig nem sikerült!

Mindezt úgy érjük el, hogy stresszes életvitelünk nem változott! Minden eddiginél több energiánk lesz, éhségérzetünk és édesség kívánásunk lecsökken, érezni fogjuk, hogy végre képesek vagyunk jobban kézben tartani egészségünket stresszes környezetben is!


Forrás: MedFood
2022. 03. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés