2021. Június 18. péntek
A Wisconsin-Madison Egyetem munkatársa, dr. Charles Raison kollégáival egy újfajta kezelést kísérletezett ki depressziós betegekre, melynek lényege, hogy a páciensek testhőmérsékletét mesterségesen megemelik annyira, mintha az illető enyhén lázas lenne. Az eredmények azt mutatták, hogy egy kezelés akár hat héten keresztül tartó javulást is képes volt előidézni.

Raison célja az volt, hogy az antidepresszánsoknál jobb és gyorsabb módszert találjanak a depresszió kezelésére. A hő segítségével a középső agy szerotintermelő sejtjei aktivizálódnak, ezáltal az agyi funkciókban is változások állnak be, vagyis azt lehet mondani, hogy a hő hatására az agy jobban érzi magát. A JAMA Pscychiatry című lapban közzétett kutatás során a szakemberek egy speciális eszköz segítségével a 16 önkéntes testhőmérsékletét 38,5 fokra emelték. 14 másik személyt nagyon hasonló kezelésnek vetettek alá, de őket nem érte olyan intenzív hő, mint a másik csoportot. A valódi kezelések hatására a depresszió tünetei átlagosan 5,67 ponttal csökkentek, ami jelentős javulásnak számít. A depresszió pontozásánál 0-7 közötti a normál állapot, 8-13 közötti az enyhe, 14-18 közötti a mérsékelt depresszió, 19 fölött pedig már súlyosnak számít a betegség.

-----------------------------Hirdetés--------------------------------------------------------

Nagy tavaszi bőrmegújító program a természetből: Bőrünk megújításához használjuk ki a természet gyógyerejét, töltődjünk felsőfokon!

Okos, szépítő tanácsokat adunk!

----------------------------------------------------------------------------------------------

A szakemberek nagyon biztatónak találták, hogy az agyban a hő hatására az antidepresszánsok által kiváltotthoz hasonló hatások jelentkeztek. Korábbi vizsgálatok egyébként már rákos betegeken is sikerrel alkalmazták a hőkezelést, bár ott jóval magasabb hőmérsékletet idéztek elő a betegeknél. A kutatók ugyanakkor megjegyezték, hogy a kísérletet nagyon kis létszámmal végezték el, ezért a jövőben még további, alaposabb vizsgálatokra lesz szükség, hogy kiderüljön, valóban sikerrel alkalmazható-e ez a fajta kezelés a depressziós betegek esetében.


Forrás: Medipress
2016. 05. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés