2024. Július 18. csütörtök
Az öregedés során a vérben felgyűlő egyik fehérje gátlása lehet az alapja a demencia visszafordítására irányuló kezelésnek.

A B2M molekula magasabb koncentrációban mutatható ki az idősebb emberek vérében és agyi-gerincvelői folyadékában. A Nature Medicine szakfolyóiratban megjelent laboratóriumi kísérlet azt mutatta, hogy egerekben a B2M gátlása javítja a tanulást és a memóriát. „Nagyon izgalmasak ezek az eredmények, mert azt mutatják, hogy két lehetséges módja is van az öregedéssel járó kognitív hanyatlás visszafordításának” – mondta a tanulmány társszerzője, Dr. Saul Villeda, a Kalifornia Egyetem San Franciscó-i fakultásának munkatársa. Az egyik az, hogy fiatal vért vezetnek be idősebbekbe, a másik pedig az, hogy a B2M-hez hasonló fehérjéket veszik célba, amelyek az öregedéssel hozhatók összefüggésbe.

Dr. Villeda tavaly egy másik kutatást is végzett, amely azt mutatta, hogy fiatal egerek vérének befecskendezésével idősebb egerekbe javítható a tanulás és a memória az idősebb állatokban. A kutatók úgy mérték a rágcsálók emlékezőtehetségét, hogy olyan kapaszkodókat kellett megjegyezniük, amelyek víz alatti platformok elhelyezkedésére utaltak. Ez ahhoz hasonlít, mint amikor az emberek útjelzőket jegyeznek meg azzal kapcsolatban, hol parkolták le autójukat a parkolóban – ez a funkció pedig az öregedéssel romlik. A fiatal vért kapott idősebb egerek könnyebben megtalálták a rejtett platformokat, bár a kutatók nem tudták pontosan, miért és hogyan. Az öregedés a kognitív működés progresszív hanyatlásával, vagyis a gondolkodás, a megértés, az emlékezés és a tanulás képességének romlásával, valamint az üzeneteket közvetítő agysejtek regenerálódásának lassulásával jár. „Még mindig az öregedés a legdominánsabb kockázati tényező a demenciával összefüggő neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór kialakulásában” – írták a tanulmány szerzői.

Legújabb kutatásukban a szakértők kimutatták, hogy az immunitásban részt vevő B2M fehérje összefüggésbe hozható az agy öregedésével. A B2M injekciók a kísérleti egerekben rontották a tanulás és az emlékezés képességét, valamint az idegsejtek növekedését. Ez a hatás azonban az injekciók leállításával visszafordítható volt. Egy másik kísérletükben a kutatók genetikailag eltüntették a B2M proteint az egerekből, és megfigyelték, hogy a B2M fehérjével nem rendelkező idős egerekben nem alakult ki memóriavesztés. Mindez a szakértők szerint arra utal, hogy a molekula célba vételével lehetőség nyílhat a kognitív készségek helyreállítására az idősekben. A kutatás következő lépésében egy olyan molekulát kellene kifejleszteni, amely vagy gátolja a proteint, vagy segít eltávolítani az idős emberek véréből.


Forrás: Medipress
2015. 07. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés