2025. Január 29. szerda
A nem alkoholos zsírmáj betegség akkor alakul ki, amikor túl sok zsír gyűlik össze a májban. Ez annak tudható be, hogy a fruktóz nevű cukor bejut a májba, állítják a tudósok. Egy friss kutatás szerint ez azonban megakadályozható, méghozzá egy természetes cukor, a trehalóz segítségével, amely blokkolja a fruktózt.

A nem alkoholos zsírmáj betegség a túlsúllyal hozható összefüggésbe, ami az Egyesült Államok lakosságának közel 25 százalékát érinti. Maga a betegség meglehetősen gyakori, és kezdetben általában észrevétlen marad. Számos esetben viszont gyulladás alakul ki, ami a máj károsodásához vezet.

Ha tünetek jelentkeznek, a betegek általában fáradtságról, a jobb oldali felhasi fájdalomról és fogyásról számolnak be.

Fogyókúra éhezés nélkül, tartós eredménnyel, könnyedén!> > >   

Előfordul, hogy a májban felhalmozódott zsír olyan méreteket ölt, hogy transzplantáció válik szükségessé. Jelenleg a betegségre nincs hatékony gyógyszeres kezelési módszer, noha tény, hogy a fogyás segít abban is, hogy a májban felhalmozódott zsírmennyiség csökkenjen. Szakemberek egy csoportja a trehalózban látja a megoldást a probléma kezelésére. A trehalóz bizonyos növényekben és a gombákban lelhető fel, és segít abban, hogy a sejtek leadják a zsírt, így elkerülhető, hogy túl sok zsír halmozódjon fel. „Ha egy egérnek sok cukrot adunk, a mája elzsírosodik. Ha azonban magas fruktóztartalmú étrendet kap ugyan, de közben trehalózt is fogyaszt, a zsíros máj kialakulása elmarad” – mondja a kutatást vezető Dr Brian DeBosch. A kísérlet végén a fruktózzal és trehalózzal etetett egerek testsúlya csökkent, és ugyanez volt elmondható koleszterinszintjükről is. A kutatás a Science Signaling című szaklapban jelent meg.

 


Forrás: Medipress
2016. 04. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés