2024. Július 22. hétfő
Bár egyre többet tudni a túlzott cukorfogyasztás ártalmairól, sokan mégsem tudnak lemondani az édes ízről. Egy amerikai szakértő szerint a cukor utáni sóvárgás komoly betegségek tünete is lehet.

Az édes íz utáni sóvárgás komoly, diagnosztizálatlan betegségek tünete is lehet, mint például a mellékvese rendellenes működése, vagy az egyes „rossz” baktériumok elszaporodása a belekben.

A tünetek négy csoportba sorolhatók, illetve négy betegség feltételezhető a cukorfüggőség hátterében.

Pajzsmirigy-alulműködés

Az érintettek állandó fáradékonysággal, izomfeszüléssel, fejfájással küzdenek, és gyakran meg is híznak, lefogyni azonban nem tudnak. Ha ráadásul túlterheltek, kevés figyelmet tudnak az étkezésre fordítani, és a fáradtságot sok kávéval és édességgel igyekeznek ellensúlyozni.
A megoldás a kávéfogyasztás fokozatos csökkentése, több alvás, és az étkezési szokásokon való változtatás: kevesebb fehér liszt, több víz és teljes értékű gabonák (barna rizs és kenyér).

Cukr függőség

Gombás fertőzés
Élesztőgombák, például a Candida túlszaporodása állhat a háttérben, ha valaki nem bírja átvészelni a napot cukor vagy kenyér nélkül. Nehezen gyógyuló gombás fertőzések (pl. lábgomba), irritábilis bélszindróma, vagy antibiotikumok, antacidok és szteroidok hosszas szedése után alakulhat ki. A probléma megoldásához a cukrot teljesen ki kell vonni az étrendből, alacsony glikémiás indexű ételeket kell fogyasztani, és a probiotikumok is segíthetnek.

Adrenalin-túlterhelés
Az érintettek éhség esetén ingerlékennyé válnak, gyakran érzik magukat stresszesnek, és szédülnek, ha fel kell állniuk. Emellett visszatérő torokfájás, duzzadt nyirokmirigyek, szomjúságérzet és gyakori vizelés jellemzik. Az ok az, hogy az állandó stressz túlterheli a stresszhormonok – például az adrenalin és a kortizol – termeléséért felelős mellékvesét. Ilyen esetben a nap folyamán magas fehérjetartalmú ételeket érdemes fogyasztani, ami segíthet visszavenni a cukorfogyasztást. Érdemes a stressz csökkentésére törekedni.

Menopauza vagy premenstruációs szindróma
A menopauza idején, illetve az azt megelőző időszakban a nők a hormonális változások miatt egyre jobban hajlamosak az inzulinrezisztenciára, azaz szervezetük sejtjei nem reagálnak kellően az inzulinra. Emiatt nő a cukor iránti vágy, és a cukor fogyasztása után fáradtság, levertség, ingerlékenység lép fel. A megoldás ez esetben is a cukor fogyasztásának visszaszorítása; premenstruációs szindróma (PMS) esetén pedig B6-vitamin szedése segíthet.


Forrás: Medipress/Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés