2021. Július 27. kedd
Egy új kísérleti műtéti eljárás adhatja vissza az eddig gyógyszerekkel és inzulinnal kezelt kettes típusú cukorbetegségben szenvedők egészségét. A módszert egy amerikai beteg esetében már sikeresen alkalmazták.

A 62 éves Rocco Turso hat éve szenvedett kettes típusú cukorbetegségben, ám a folyamatos gyógyszerszedés és inzulin-injekciók ellenére állapota folyamatosan romlott. Az egyedülálló műtétet a New York-i Sound Shore Egészségügyi Központ két orvosa végezte el rajta.

cukorbetegség, műtét

A műtét során az orvosok a férfi vékonybelének bemeneti részéből eltávolítottak egy darabot, majd a szöveteket újra összevarrták. A vékonybélben választódik ki a vércukorszintért felelős hormonok egy része, az eljárás lényege pedig az, hogy az elfogyasztott táplálék ne kerülhessen kapcsolatba a vékonybél kezdeti szakaszával.

A beteg élete a bypass-műtét után gyökeresen megváltozott: vércukorszintje normalizálódott és saját bevallása szerint életerősebb, mint valaha: „Remek érzés, olyan, mintha visszakaptam volna a saját életemet. Azt és akkor csinálok most, amit akarok, és ez fantasztikus.” – nyilatkozta.

Bár az orvosok egyelőre óvatosak a módszerrel kapcsolatban, tény, hogy ez lehet az első lépés a cukorbetegség műtéti úton történő kezeléséhez. A beavatkozást jelenleg az Egyesült Államokban csak a fenti intézményben végzik.


Forrás: Medipress
2008. 04. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés