2024. Július 16. kedd
A ritka, ám halálos hasnyálmirigyrák sokkal nagyobb mértékben érinti azokat, akik cukros üdítőket fogyasztanak, a gyümölcslevet előnyben részesítőkhöz képest – áll egy tanulmányban.

Több mint hatvan ezer önkéntes egészségének 14 éves nyomon követése alapján a Minnesotai Egyetem kutatói megállapították, hogy azoknál, akik hetente két vagy több cukrozott üdítőt ittak, 87 százalékkal nagyobb volt a hasnyálmirigyrák kockázata.

cukor, üdítők, hasnyálmirigyrák

„Az üdítők nagy cukortartalma növelheti a szervezetben az inzulinszintet; úgy véljük, ez hozzájárul a hasnyálmirigyben a rákos sejtek növekedéséhez” – közölte Mark Pereira, a Minnesotai Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője a Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention című szaklapban megjelent tanulmányban.

Susan Mayne, a Yale Egyetem rákkutatója azonban óvatosságra intett az adatok alkalmazhatóságát illetően, mert úgy véli, hogy kis esetszámon alapulnak a következtetések. A cukrozott italok fogyasztói között ráadásul többen voltak, akik például dohányoztak is vagy sok vörös húst ettek, így az üdítőkkel való egyértelmű ok-okozati összefüggés nehezen állapítható meg.


Forrás: MTI
2010. 02. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés