2024. Július 22. hétfő
A cukor túlzott mértékű fogyasztását az elhízás mellett olyan krónikus betegségek kialakulásáért is felelősnek tartják, mint a szívbetegségek, a magas vérnyomás és a rák. De vajon tényleg annyira káros a ludas? George O’Doherty vegyész-biokémikus, a Northeastern Egyetem professzora elárulja.

A cukor mérgező?
Nem. Ha a cukor toxikus lenne, meg kellene változtatnunk a toxikus szó definícióját, vagy ki kellene jelentenünk, hogy minden mérgező, és az egyetlen kérdés az adagolás. A kalóriadús, magas cukortartalmú étrend valóban magasabb vércukorszintet eredményezhet, ami pedig elhízáshoz, végül pedig cukorbetegséghez vezethet. Ez azonban nem újdonság.

cukor

Mitől lehet káros a cukor?
A két fő érv közül az első szerint a magas vércukor-koncentráció az étvágycsökkentő mechanizmus és inzulinválasz újraindítását eredményezheti, ez pedig végül elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet.

A második, kevésbé meggyőző érv szerint a glükóz (szőlőcukor) és a fruktóz (gyümölcscukor) anyagcseréje különálló útvonalakon zajlik, amelyek más-más módon raktározzák az energiát. A jó útvonal a glükózt használja fel, és glikogén formájában tárolja az energiát, a rossz útvonal pedig a fruktózt használja fel, és zsírsavszintézist eredményez. Ez az érv alapvetően hibás, mert a két metabolikus útvonal nem független egymástól. Valójában ezek az útvonalak visszafordíthatók, és több szinten is kapcsolatban állnak egymással. A szervezet tehát úgy tudja kompenzálni az egyik cukor hiányát, hogy a másikat használja fel. E két útvonal különbsége így csak akkor derül ki, amikor a glükóz és a fruktóz egyaránt bőségesen jelen van, mint ahogyan a tipikus nyugati étrendben.

Ha valaki korlátozni szeretné cukorbevitelét, érdemes a glükózzal szemben a fruktóz mennyiségét csökkenteni, például kevesebb üdítő fogyasztásával. Persze még ez is túlságosan leegyszerűsíti a dolgot. Számos genetikai, környezeti és étrendi tényező van, amelyek befolyásolják, hogyan vesszük fel a glükózt a komplex szénhidrátokból, és ezek határozzák meg teljes kalóriabevitelünket és étrendi választásainkat.

Mennyi cukrot és szénhidrátot érdemes fogyasztanunk naponta?
Általános szabályként inkább kevesebbet, mint többet. A kalóriabevitel csökkentése közben először a fruktózt és a szukrózt érdemes csökkenteni, aztán az összetett szénhidrátokat. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a burgonyát (szénhidrát) kell előnyben részesíteni a paradicsommal (fruktóz/szukróz) szemben. Ugyanígy el kell gondolkozni azon, hogy a fruktóz vagy valamilyen édesítőszer a jobb-e számunkra, amikor azok több éven át tartó hatásait vizsgálják.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés