2024. Július 03. szerda
A sörivás, különösen a világos sör fogyasztása erősíti a csontokat, és csökkenti a csonttörés veszélyét – állapította meg a Kaliforniai Egyetem kutatóinak tanulmánya.

A sörben, leginkább a világos sörben nagy mennyiségben található szilícium, amelyről köztudott, hogy lelassítja a csonttöréseket okozó csontritkulás folyamatát, és elősegíti új csont képződését.

csontritkulás, sör

A Charles Bamforth vezette kutatócsoport felfigyelt arra, hogy a több komlót tartalmazó világosabb sörökben nagyobb mennyiségű szilícium található. A sörben a szilícium az ortoszilikát sav oldódó formájában van jelen, amelynek felét a szervezet képes magába szívni, ezáltal a sör a szilíciumbevitel jelentős forrása lehet.

A kutatók megállapították azt is, hogy a magasabb hőmérséklet, amely a sötétebb sörök készítéséhez szükséges, megsemmisítheti a szilícium bizonyos részét.

Nem ez az első tanulmány, amely rámutat a sörben lévő szilícium áldásos hatására. Már korábban is javasolták kutatók a mérsékelt sörfogyasztást, segítendő megelőzni a csontritkulást, amelyet a 21. század csendes járványának tartanak.


Forrás: MTI
2010. 02. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés