2024. Július 18. csütörtök
A fejfájás egyik, igen kínzó formájától, az ún. cluster-típusú fejfájástól szenvedőknek enyhülést adhat az oxigénterápia: egy kutatás során a betegek többsége jobban lett a belélegzett oxigéntől.

A cluster típusú fejfájás igen éles, szinte tőrdöfésszerű a fájdalommal jár. A rohamok kezelés nélkül 15 perctől akár 3 óráig is eltarthatnak, és akár naponta nyolcszor is jelentkezhetnek. Az ilyen időszakok hetekig, hónapokig is eltarthatnak, utána a betegek hónapokig, évekig tünetmentesek. A jelenlegi kezelés a szumatriptán injekció, de rendszeres használata mellékhatásai miatt ellenjavallt.

cluster, fejfájás, oxigénterápia

A másik lehetőség az oxigénterápia, alkalmazásának azonban a megfelelően kontrollált klinikai kísérletek hiánya eddig gátat szabott. Brit kutatók most viszont végre megbízható és pozitív eredményekkel szolgáltak.

A londoni Országos Ideggyógyászati és Idegsebészeti Klinika kutatói Anna S. Cohen vezetésével 18-70 év közötti, clusteres fejfájással küzdő betegeket vizsgáltak. A résztvevők többségénél csak időszakosan jelentkeztek a rohamok, kisebb részüknek volt csak idült fejfájása.

A betegek négy roham kezdetén kaptak vagy nagy áramlási sebességű, száz százalékos oxigént arcmaszkon át 15 percen keresztül, vagy sima levegőt ugyanilyen módon. Az oxigénnel kezelt betegek 78 százaléka számolt be a tünetek enyhüléséről 15 percen belül, míg a levegő csak a résztvevők 20 százalékán segített. Az oxigén harminc, illetve hatvan perccel a roham kezdete után is jobb hatásúnak bizonyult.

Cohenék a Journal of the American Medical Association című szaklapban azt írják, hogy az oxigénterápia semmilyen súlyos mellékhatással nem járt, ezért nincs akadálya, hogy a jövőben szélesebb körben is elterjedjen alkalmazása. Ez különösen a gyógyszert nem kapható betegek számára nyújthat reményt.


Forrás: Medipress
2009. 12. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés