2021. Június 19. szombat
A fiatal tornász összeírt egy bakancslistát, miután orvosai közölték vele, hogy genetikai betegsége miatt haldoklik.

A Nagy-Britanniában élő Sonny Lang cisztás fibrózisban szenved, melynek következtében a szíve és a tüdeje már olyan állapotba került, mint egy nyolcvanévesé. A tüdeje tavaly összeesett, de a szakértők azt mondták, nincs lehetőség szív- és tüdőátültetésre, mert ehhez túlságosan gyenge a szervezete. Sonny már átesett szervátültetésen négy éves korában, miután csecsemőként szívrohamot kapott, és a tüdeje összeesett. Ő volt a legfiatalabb cisztás fibrózisos beteg, aki valaha átesett ilyen beavatkozáson, és most, 22 évesen, túlszárnyalta az orvosok várakozásait, akik eredetileg azt jósolták, hogy legfeljebb 14 éves koráig marad életben. Miután tavalyi krétai nyaralása alatt tüdőgyulladást kapott, a tüdeje összeesett, és állapota súlyosbodni kezdett. orvosai nemrég közölték vele, hogy a halálán van, azt azonban nem tudták pontosan megállapítani, mennyi ideje lehet hátra.

Családja és barátai pénzgyűjtésbe kezdtek, hogy teljesítsék a lány „bakancslistáját”, vagyis azokat a kívánságokat, amelyeket halála előtt be szeretne teljesíteni. A listán többek között a floridai Disney World meglátogatása, hőlégballonos utazás, és a MAC kozmetikai cég profi sminkesének kezelése szerepel. Ezen kívül szeretne megtanulni autót vezetni, megnézni egy pankrátor bajnokságot Leedsben, és elefántokkal dolgozni. Sonnynál 13 hónapos korában diagnosztizálták a cisztás fibrózist, és 1997-ben esett át a kettős szervátültetésen a Great Ormond Street-i kórházban. A cisztás fibrózist egy örökletes génhiba okozza, melynek hatására sűrű, ragacsos nyák halmozódik fel a szervezet csöveiben és átjáróiban. Ezek az elzáródások a tüdő, az emésztőszervrendszer és más szervek károsodását okozzák, melynek következtében a beteg makacs köhögést, visszatérő mellkasi és tüdőfertőzéseket tapasztal, és nehezen nő a testtömege.

A tornászlány később a Child of Courage Awards (A legbátrabb gyermek) díjat is elnyerte azért, mert az orvosok előrejelzését túlszárnyalva 14 éves koránál tovább életben maradt, és egy családi belépőjegyet is kapott az Euro Disney vidámparkba. Édesanyja elmondta, hogy Sonny hihetetlenül méltóságteljesen fogadta közeledő halálának hírét. Nem akar azzal foglalkozni, hogy talán már csak néhány hónapja van hátra: nem adja fel, és mindennel megküzd.


Forrás: Medipress
2015. 09. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés