2024. Július 17. szerda
Az Oregoni Állami Egyetem legújabb kutatása szerint a cink befolyásolja az immunrendszer a különböző ingerekre, különösen a gyulladásra adott válaszát.

A cinkhiány szerepet játszhat a krónikus betegségek, például a szív-érrendszeri megbetegedések, a rák és a diabétesz kialakulásában is, amelyekben gyulladásos folyamatok játszódnak le. Ilyen betegségek gyakran alakulnak ki idősebb emberekben, akik a leginkább ki vannak téve a cinkhiány kockázatának. „Ha elvesszük a cinket, a gyulladást kontrolláló sejtek aktiválódnak, és másként reagálnak. Ennek következtében a sejtek még több gyulladás kialakulását váltják ki” – magyarázta a kutatás vezetője, Emily Ho, az egyetem orvosi karának munkatársa.

A cink egy létfontosságú mikrotápanyag, amely számos biológiai folyamathoz, például a növekedéshez és fejlődéshez, az idegműködéshez és az immunrendszer működéséhez is szükséges. Természetes módon előfordul az olyan fehérjedús élelmiszerekben, mint a kagyló, melyek közül az osztriga rendelkezik a legmagasabb cinktartalommal.

Az Egyesült Államok lakosságának mintegy 12 százaléka nem fogyaszt elegendő cinket. A 65 éven felüliek közül pedig már közel 40 százalék nem visz be elég cinket az étrendjében. Mivel az idősebb felnőttek általában nem fogyasztanak eleget a cinkben gazdag élelmiszerekből, és a szervezetük nem képes olyan hatékonyan felszívni és felhasználni a cinket, ez a korosztály a legfogékonyabb a cinkhiányos állapotra. A Molecular Nutrition & Food Research szaklapban megjelent kutatásban a szakértők azt vizsgálták, milyen összefüggés áll fenn a cinkhiány és a gyulladás között. Kísérleteik azt mutatták, hogy a cinkhiány fokozott gyulladásos választ váltottak ki a sejtekben. A kutatóknak most először sikerült kimutatniuk, hogy a cink mennyiségének csökkenése nem megfelelő immunsejt aktiválódást és a citokin IL-6 helytelen szabályozását váltja ki. Ez a fehérje a gyulladást befolyásolja a sejtekben.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés