2024. Július 24. szerda
1 . oldal
A bőrrákban szenvedő betegeknél növekszik más rosszindulatú daganatok kockázata is – derül ki egy brit vizsgálatból.

A belfasti Queens University kutatói az északír rákbetegek regiszterét tanulmányozták, amelyben 1837 melanomás és 20 823 más bőrdaganatban szenvedő beteg adatai szerepelnek – olvasható a BBC hírei között.

bőrrák, melanoma, daganat

Mint kiderült, a melanomában, a legagresszívebb bőrrákfajtában szenvedőknél az átlagnépességgel összehasonlítva több mint kétszeres a valószínűsége annak, hogy valamilyen egyéb daganat is kifejlődik náluk.

Ha nem is ilyen mértékben, de növekszik a rákos megbetegedés kockázata a bőr más rosszindulatú daganatainál is. Esetükben 57 százalék annak a valószínűsége, hogy valamilyen más daganat is kialakul a szervezetükben: az átlagnépességgel összehasonlítva csaknem kétszeres a melanoma kialakulásának rizikója, de magasabb a dohányzással összefüggő rákfajták kifejlődésének valószínűsége is.

Liam Murray professzor szerint erre több magyarázat is lehetséges. „Közismert, hogy a napsugarak rizikótényezőt jelentenek az összes típusú bőrrák szempontjából. Így annál, akinél kifejlődött valamiféle bőrdaganat, nagyobb a valószínűsége egyéb daganat kialakulásának is” – mondta a kutató.

A szakértő szerint a dohányzással összefüggő rákfajták növekvő gyakorisága azzal magyarázható, hogy a nikotin a bőrdaganatokra is hajlamosít. Lehetséges azonban egy olyan magyarázat is, hogy a dohányosok egészségtelenül élnek, s így túlzásba viszik a napozást is.

Az eredmények a British Journal of Cancer című szaklapban jelentek meg.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés